Zanimivosti

Svet se bo končal v manj kot dveh desetletjih

J. P.
31. 1. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Raziskovalci s svetovno priznane univerze napovedujejo črno prihodnost – v le nekaj desetletjih se nam namreč obeta pravcati sodni dan.

Arhiv Svet24

Tako ugotavljajo raziskovalci s Tehnološkega inštituta Massachusettsa (MIT). Pravijo namreč, da če ne bodo nastopile prepotrebne spremembe, planetu v manj kot dveh desetletjih grozi globalni gospodarski zlom. Govora je predvsem o neodgovornem razpolaganju z naravnimi viri, kakršnemu smo priča danes.

Poročilo pod vodstvom Jayja W. Forresterja z imenovanega inštituta je nastalo s pomočjo računalniških projekcij, s katerimi so proučili povezavo med globalnimi razvoji in njihovimi vplivi na Zemljo.

Globalni gospodarski zlom

Da bi bolje razumeli, kaj se nam obeta v prihodnosti, so upoštevali spremenljivke kot so količina razpoložljivih sredstev, različne ravni kmetijske proizvodnje ter varstvo okolja. Prihodnost ni svetla: »Pri varovanju okolja so se za učinkovite izkazali zgolj drastični ukrepi, saj lahko edino ti spremenijo ravnanje trenutnega sistema. Vendar pa potrebni politični ukrepi doslej še niso bili sprejeti,« pravijo pri Rimskemu klubu, globalnemu možganskemu trustu iz Italije, ki je pri MIT naročil raziskavo. Iz nje je razvidno, da bo prišlo do upada prebivalstva, če bomo Zemljani še naprej porabljali ogromne količine virov, ki jih ni mogoče nadomestiti. Raziskovalci zato pozivajo k smotrnejši porabi, saj trenutni tempo pesti zemeljske ekosisteme skozi masovno industrializacijo.

Problematika neobnovljivih virov

A verjetno najbolj zanimivo dejstvo v zvezi z raziskavo je, da ta ne pove ničesar novega. Kot se izkaže, so ugotovitve poročila skladne s tistimi podobne raziskave, opravljene leta 1972 in imenovane 'Omejitve rasti'. V njej je avstralski fizik Graham Turner izvedel podobne raziskave in četudi je bilo številno svetovnega prebivalstva pol manjše in četudi je na račun tehnološkega razvoja s svetom danes lažje upravljati, upad, ki ga je napovedal, ne odstopa veliko od trenutnih trendov. Turner je opazil tudi zmanjšanje količine neobnovljivih virov in prepoznal upad števila prebivalstva na račun industrijske proizvodnje in onesnaženja.

Takrat je zapisal, da nismo na trajnosti poti, in čeprav je ekonomski kolaps zarisal 60 let v naprej, je iz nedavnega poročila razvidno, da se iz svojih napak še ne učimo.