Svet

Vojska posvarila pred razpadom države, aktivista križali

STA / J. P.
31. 1. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V srditem boju za oblast v Ukrajini se je danes prvič oglasila vojska. Kot je sporočila, v primeru nadaljnjega zaostrovanja krize grozi celo razpad države. Zasedbe državnih poslopij s strani protestnikov so nesprejemljive, še ocenjujejo v vojski in predsednika države Viktorja Janukoviča pozivajo k nujnim ukrepom za stabilizacijo razmer.

Reuters

Vojaški vrh se je s pisno izjavo za javnost oglasil po srečanju, ki ga je vodil ukrajinski obrambni minister Pavel Lebedev. Predsednika države kot vrhovnega poveljnika vojske je obrambno ministrstvo v imenu vseh pripadnikov oboroženih sil pozvalo, naj v okviru obstoječe zakonodaje sprejme nujne ukrepe za "stabilizacijo situacije v državi in doseganje harmonije v družbi". Če mu to ne bo uspelo, je lahko ogrožena celo ozemeljska celovitost Ukrajine, je še posvarila vojska.

Ogrožena je ozemeljska celovitost Ukrajine.

Medtem so v Ukrajini hudo pretepenega našli opozicijskega aktivista Dmitra Bulatova, ki je izginil pred osmimi dnevi. Ugrabitelji so mu med drugim odrezali uho in mu zabijali žeblje skozi dlani, je danes razkril v pogovoru za televizijo Channel 5. Potem ko so ga ugrabili in kruto mučili, so ga odvrgli v gozdu, nakar se mu je uspelo nekako priplaziti v bližnjo vas.

"Moje roke (...) križali so me, pribili so me, odrezali so mi uho, razrezali obraz," besede Bulatova povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Hvala bogu, da sem živ," je - s povsem otečenim obrazom in še vedno prekrit s posušeno krvjo - še dejal eden od organizatorjev protivladnih protestov.