Slovenija

Virant svari pred izstopom zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja

STA / J. P.
31. 1. 2014, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Notranji minister Gregor Virant se bo danes sestal s predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Zdravniki si namreč prizadevajo izstopiti iz plačnega sistema javnega sektorja, a njihova želja očitno ne bo uslišana. Virant svari, da bi izstop zdravnikov iz sistema povzročil popolnoma neobvladljiv "plačni stampedo" v javnem sektorju.

Mediaspeed

V Fidesu pri želji za izstop iz plačnega sistema javnega sektorja vztrajajo že dlje časa. Po njihovem mnenju enotni plačni sistem nima prihodnosti, specifične dejavnosti in poklice pa je treba reševati izven enotnega plačnega okvirja.

Po njihovem mnenju enotni plačni sistem nima prihodnosti, specifične dejavnosti in poklice pa je treba reševati izven enotnega plačnega okvirja.

Virant se bo s predstavniki sindikata sestal danes popoldne in jim povedal, da takšnemu predlogu nasprotuje. Kot je pojasnil za STA, so namreč zdravniki, ki delajo v javnem zdravstvu, nedvomno del javnega sektorja. "Plačani so iz javnega denarja, opravljajo javno službo in nobenih argumentov ni, da bi iz sistema izstopili," je poudaril in dodal, da bi bilo za upoštevanje želje zdravnikov treba spremeniti zakonodajo, kar pa bi pomenilo konec enotnega plačnega sistema in s tem tudi popolnoma neobvladljiv "plačni stampedo" v javnem sektorju. Posledice bi bile popolnoma nepredvidljive, je opozoril.

Obenem pa je notranji minister ponovil, da soglaša s Fidesom pri ocenah, da je treba plačni sistem javnega sektorja fleksibilizirati, torej dati več avtonomije menedžerjem in večji poudarek nagrajevanju po delovni uspešnosti. Te spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju ima sicer vlada že pripravljene in jih bo v prihodnjih mesecih predstavila sindikalnim pogajalcem.