Zanimivosti

Pozor! Vodka ubija

STA / J. P.
31. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Visoko število zgodnjih smrti v Rusiji je mogoče v veliki meri pripisati pretiranemu uživanju alkohola, še posebej vodke, ugotavlja raziskava. Kar četrtina ruskih moških namreč umre pred 55. letom starosti, kar je v večini primerov mogoče pripisati alkoholu, poroča britanski BBC.

Arhiv Svet24

Med vzroki prezgodnjih smrti sta pogosta odpoved jeter in zastrupitev z alkoholom. Številni umrejo tudi v nesrečah ali pa po fizičnih obračunih, kaže raziskava ruskega centra za raziskovanje raka v Moskvi, britanske univerze Oxford in Mednarodne agencije za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji v Franciji.

V domnevno največji tovrstni raziskavi v zgodovini Rusije so raziskovalci preučili vzorce pitja 151.000 odraslih v treh ruskih mestih v več kot desetih letih. V tem obdobju je umrlo 8000 v raziskavo vključenih oseb. Raziskovalci so se oprli tudi na prejšnje študije, v katerih so o pivskih navadah povprašali družine 49.000 umrlih.

Leta 2011 je vsak odrasli Rus povprečno spil 13 litrov čistega alkohola. Osem litrov je odpadlo na žgane pijače, predvsem vodko.

Stopnje zgodnjih smrti v Rusiji so se v zadnjih 30 letih precej spreminjale v luči različnih poskusov omejevanja uživanja alkohola in družbene stabilnosti pod predsedniki Gorbačovom, Jelcinom in Putinom, je izpostavil eden od avtorjev študije, Richard Peto."Glavni razlog pri tem nihanju v številu smrti je bila vodka," je dodal.

Leta 1985 je na primer Mihail Gorbačov drastično zmanjšal proizvodnjo vodke in prepovedal njeno prodajo pred časom kosila. Uživanje alkohola se je posledično zmanjšalo za četrtino. Po padcu komunizma pa so ljudje znova začeli več piti, s čimer se je znova zvišala tudi stopnja umrljivosti, še posebej med mladimi moškimi. Raziskovalci dodajajo, da je večina pivcev tudi kadila, kar je le še okrepilo težavo.

Problem je način uživanja alkoholnih pijač.

Rusija je nova strožja pravila o uživanju alkohola znova uvedla leta 2006. Od takrat se je količina zaužitega alkohola zmanjšala za tretjino, delež moških, ki umrejo pred 55. letom starosti, pa je padel s 37 odstotkov na 25 odstotkov.

Raziskovalci ob tem dodajajo, da v Rusiji ni tako velika težava zaužita količina alkohola, ampak način uživanja alkoholnih pijač. Oblastem še naprej priporočajo omejevanje uživanja alkohola z omejevanjem prodaje in zviševanjem davkov, prav tako je pomembno izboljšanje družbeno-ekonomskega statusa ljudi in izobraževanje.