Zanimivosti

Skrb vzbujajoči rezervoar magme

J. P.
30. 1. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Geologi so potrdili, da so po havajskim ognjenikom Kilauea odkril do sedaj neznano, velikansko komoro magme.

Kot pravijo bo odkritje nudilo vpogled v do sedaj povečini neznano notranjo napeljavo ognjenikov. To je tudi prvič, da so bile v globinah ognjeniških sistemov zabeležene velike prostornine z magmo.

Da bi bolje razumeli notranjo zgradbo ognjeniških sistemov, so znanstveniki analizirali skozi ognjenik premikajoče se seizmične valove. Tako so dobrih šest kilometrov pod površjem prišli do komore premera en kilometer in pol. Pred tem je bilo znano zgolj, da imenovani ognjenik premore plitke podzemne komore, v katerih se nahaja magma. Tako pa so znanstveniki sedaj uspeli prvič zabeležiti obstoj tovrstnih velikanskih prostornin globoko v oceanski skorji.

Da bi bolje razumeli notranjo zgradbo ognjeniških sistemov, so znanstveniki analizirali skozi ognjenik premikajoče se seizmične valove.

Rezervoar magme pod Kilaueo naj bi tako močno spominjal na tiste pod ognjeniki, ki se nahajajo sredi oceanskih grebenov. Po besedah znanstvenikov naj bi to novo pridobljeno znanje znatno pripomoglo k prepoznavanju nevarnosti, ki jih predstavljajo ognjeniki. Ti so namreč vzrok za številne manjše potrese in kot so v primere Kilauee dognali znanstveniki, tovrstna seizmična aktivnost pa namiguje, kje bo prišlo do izbruha lave.