Zanimivosti

Bo spletni velikan še bolj posegal v našo zasebnost?

STA / J. P.
30. 1. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški spletni velikan Google je danes uradno vključil storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, s katero so v Googlovih spletnih zemljevidih na voljo tudi 360-stopinjske fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti.

wikipedia

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja programa Google Street View Ulf Spitzer, je fotografiranje potekalo od začetka junija do konca oktobra, vključenih pa je bilo med pet do deset avtomobilov s posebnimi kamerami.

Ti so pot začeli začeli v Ljubljani, kasneje pa so na vrsto prišla še ostala slovenska mesta in turistične znamenitosti. "Slovenija je majhna, zato smo jo lahko zelo dobro pokrili. Kljub temu pa nam je nekaj krajev ušlo," je na predstavitvi dejal Spitzer, ki je še povedal, da so Googlove avtomobile vozili slovenski vozniki.

Pri Googlu so sicer napovedali, da bodo še letos v Ulični pogled vključili tudi nekatera slovenska smučišča in dele notranjosti predsedniške palače.

Googlov Ulični pogled uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev z današnjo uradno vključitvijo Slovenije pokriva 55 držav, med drugim tudi sosednjo Italijo, Hrvaško in Madžarsko, poleg tega pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Današnje predstavitve se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je poudaril, da bo Googlov ulični pogled učencem omogočil ne le spoznavanje širšega sveta, ampak tudi Slovenije. "Eno je, če vam učitelj nekaj pove, drugo pa je, če vam nekaj pokaže na interaktiven način, kot to omogoča Ulični pogled," je dejal Pikalo.

Na pomen storitve za turizem in prepoznavnost Slovenije v tujini je opozorila vodja sektorja za turizem pri javni agenciji SPIRIT Slovenija Karmen Novarlič. Kot je poudarila, vse več turistov informacije namreč išče na spletu, zato si lahko z boljšo spletno prisotnostjo obetamo tudi več obiska slovenskih spletnih strani in posledično več rezervacij. "Na nas pa je, kako bomo orodje skupaj razvijali," je dodala.

Glasnik digitalne tehnologije Aleš Špetič pa je poudaril, da je za ohranjanje slovenske identitete pomembno, da digitalno tehnologijo uporabljamo v lokalnem kontekstu. Ob tem je izrazil upanje, da Slovenija v prihodnje ne bo šele 55. država na svetu, ki dobi nove Googlove storitve, ampak vsaj 25.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled v mnogih državah sicer sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. 

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled v mnogih državah sicer sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Pri Googlu so pred fotografiranjem obljubili, da bodo zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Z informacijsko pooblaščenko smo imeli zelo konstruktivne pogovore," je danes dejal Spitzer.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je takrat opozorila, da se je Google zavezal k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost. Mednje spada omenjena zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo ter mehanizem za sporočanje napak oz. gumb "prijavi napako" na vsaki sliki, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev.