Zanimivosti

Klubi staršev na Facebooku so absurdni

STA/M.J.
11. 1. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je za sobotno prilogo Dnevnika ocenil, da so klubi staršev na spletnem omrežju Facebook, kot je nastal zaradi otroške srčne kirurgije, absurdni. Glede nedavnih hišnih preiskav zdravnikov pa pravi, da na podlagi dokumentacije ne razume, zakaj je bila preiskava zoper Vaneta Antoliča sploh uvedena.

Hojker sicer razume, da se starši angažirajo za svoje otroke. "A ti klubi staršev na Facebooku se mi zdijo absurdni. To je tako, kot da bi pri popravilu mostu statiko izdelali pešci," je dejal. Dodal je, da ga medijski pritisk in pritisk civilnih iniciativ pri urejanju razmer med sodelujočimi pri otroški srčni kirurgiji "še toliko bolj ovira". "Se pa sprašujem, kakšni so vsi ti interesi, ki po mojem ne vključujejo le dobro otrok," je pristavil.

Za kandidaturo za strokovnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je odločil, ker "v tem trenutku pa človek nima več izgovora, da se umakne in pri tem ohrani čisto vest". "Zelo zoprno mi je, da imajo kolegi polna usta korupcije, ko jih novinarji vprašate za konkretno ime, ga pa ne (po)vedo. S tem naredijo veliko škodo zdravstvu in zdravnikom nasploh. Angažirati se je treba, saj smo v fazi, ki bo odločila, kaj bo s slovenskim zdravstvom," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo odstopil, če vlada ne bo potrdila mandata generalnemu direktorju UKC Ljubljana Simonu Vrhuncu, je dejal, da je to odvisno od razlage in nadaljnje poteze vlade. "S Simonom Vrhuncem sva našla veliko skupnih točk. Če se bo izkazalo, da tega programa zaradi različnih okoliščin ne morem izpolnjevati, bom odstopil," je dejal.

Komentiral je tudi nedavne hišne preiskave, ki so potekale pri nekaterih zdravnikih zaradi suma nedovoljenega prejemanja daril, dva od teh zdravnikov sta zaposlena na UKC Ljubljana. "Iz dokumentov, ki so na voljo pri nas, ne razumem, zakaj je bila preiskava zoper predstojnika ortopedije Vaneta Antoliča sploh uvedena," je dejal in dodal, da bodo ukrepali, če bo Nacionalni preiskovalni urad kaj ugotovil. Ob tem je dodal, da ima bistveno manj podatkov v zvezi z denarjem na računu Zorana Miloševića.

Glede krčenja sredstev v zdravstvu pa je opozoril, da težav s pomanjkanjem operacijskih dvoran na travmatologiji sploh ne bi bilo, če bi bila zgrajena nova urgenca. "Tam bi bilo več operacijskih dvoran, kot smo jih izgubili s selitvijo abdominalne kirurgije in zaprtjem travmatoloških operacijskih dvoran." "UKC Ljubljana je dolgo živel iz svoje malhe, kot kamela. Zdaj nam pa zmanjkuje vode," je opozoril. Ob tem poudarja: "Mantre, da se bolnikom zmanjševanje denarja za zdravstvo ne bo poznalo, je konec."