Zanimivosti

Začenja se sejem zabavne elektronike CES

STA/M.J.
7. 1. 2014, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Las Vegasu se danes uradno začenja letošnji sejem zabavne elektronike CES. Pod geslom "internet stvari" bodo letos v središču pozornosti povezane naprave - od letečih igračk, pametnih ur, očal, ključavnic in zapestnic do najnovejših mobilnikov, tablic, 3D-tiskalnikov.

CES

Poleg tega se bo kot običajno na sejmu predstavljala tudi tradicionalnejša kategorija zabavne elektronike - televizorji ultra visoke ločljivosti, fotoaparati in igralne konzole. Med slednjimi bo letos pozornosti deležna igralna konzola Steam machine podjetja Valve, ki se utegne postaviti po robu Sonyjevim in Microsoftovim konzolam.

Letos bo prisotno tudi rekordno število avtomobilskih podjetij, ki bodo razkazovala najnovejše različice zabavno-informacijskih sistemov in naprednih tehnologij za avtonomno vožnjo.

General Motors (GM) je že pred uradnim začetkom sejma sporočil, da bo letos v svoje avtomobile znamke Chevrolet začel vgrajevati tehnologijo LTE, Ford je napovedal avtomobil na sončni pogon, tehnološki velikan Google, izdelovalec grafičnih čipov Nvdia ter GM, Honda, Audi in Hyundai pa so ustanovili iniciativo, ki bo mobilni operacijski sistem Android prilagodila za uporabo v avtomobilih.

Na sejmu, ki bo potekal od torka do petka, sicer ne bo največjih imen na tehnološkem prizorišču. Med drugim ne bo Appla in Microsofta, zlasti Apple se že več let izogiba sejemski gneči in svoje izdelke raje predstavlja na ekskluzivnih dogodkih.

Bo pa sejemsko prizorišče v Las Vegasu postreglo z več kot 3200 razstavljavci v 15 kategorijah. Organizatorji pričakujejo, da bo CES tako kot lani obiskalo več kot 150.000 obiskovalcev. Med glavnimi govorci bo najti izvršne direktorje in direktorice velikih tehnoloških podjetij, kot so Sony, Yahoo, Twitter, Intel in Cisco.

Po mnenju analitikov se sejem z več kot štiridesetletno zgodovino od elektronike počasi pomika proti programski opremi in storitvam. Zanimive igračke niso več dovolj - uporabniki želijo pravo uporabno vrednost, sama elektronika pa se pomika v ozadje, meni podpredsednica mednarodne analitske hiše Gartner Carolina Milanesi.