Zanimivosti

Novo leto, stari seks

B.K.
30. 12. 2013, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mineva še eno leto, v katerem so Britanci pa tudi Britanke čakali skoraj do konca leta, da so si dali duška pri domnevno najbolj priljubljeni človeški aktivnosti.

arhiv Lady

V mislih imam – seveda! – dobri stari seks. Konkretneje imam v mislih nekaj, čemur na Otoku pravijo »Christmas office party«. Božične zabave na delovnem mestu ali v kakšnem lokalu. Občutek imam, da jih je bilo v letu 2013 precej več kot zadnjih nekaj kriznih let, kar naj bi bilo povezano z večjim optimizmom delodajalcem, ker se je leto, vsaj po statističnih podatkih vlade, končalo precej bolje, kot so napovedovali. V otoških žepih je medtem še vedno globoka kriza, a to je že druga tema.

Božična zabava sodelavk in sodelavcev je za številne na Otoku, posebej ženske, glavni družabni dogodek leta ali vsaj dogodek, za katerega se daleč najbolj uredijo, si kupijo novo seksi spodnje perilo, novo obleko ... Zakaj? Poenostavljeno rečeno zato, ker mnogim ni vseeno samo to, kaj za tako poseben dogodek oblečejo, ampak tudi, kaj slečejo. Pretiravam? Ne ravno. Božična zabava se za približno dva milijona Otočanov in Otočank konča ali s seksom ali s predigro, ki vodi v razmerje, ali vsaj s francoskim poljubljanjem, ki vodi – ali pa tudi ne – v razmerje, ko se streznijo. Ja, alkohol, ki ga velika večina veliko preveč popije na teh zabavah, je odločilno gorivo za vroče dogodke med zabavo in po njej. Poleg simpatij, ki jih alkohol razkrije in ... razgali.

Pred dnevi sem prebral izide raziskave, v kateri je tretjina sodelujočih moških in žensk priznala, da je po božični službeni zabavi spala s sodelavko ali sodelavcem. Šestdeset odstotkov preostalih je medtem priznalo, da so se po francosko poljubljali in pomečkali s sodelavko ali sodelavcem. Nekateri so presenečeni, da so te številke tako ... majhne, češ da ni presenetljivo, da se po enajstih mesecih in pol seksualne napetosti na delovnem mestu in kdo ve koliko kozarcih celo šefi kadrovskih služb tako zelo sprostijo, da pozabijo na tečaje, na katerih so predavali o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu, in jim roke zaidejo pod krila pripravnic.

Tako je in nič drugače. Sprostitev, ki jo prinaša kombinacija zabave in alkohola, zelo spremeni večino ljudi, vsaj začasno. Britance še posebno. Zlasti kombinacija božične službene zabave in alkohola. Lani je minilo že 42 let, odkar so na Otoku prvič uprizorili znamenito gledališko komedijo, v kateri sta se avtorja Alistir Foot in Anthony Marriott ponorčevala iz britanskega odnosa do seksa. Njen naslov je bil Nobenega seksa, prosim, Britanci smo! V londonskem gledališkem West End so jo prvič uprizorili leta 1971. Sitni kritiki so jo popljuvali, vse druge pa je tako navdušila in zabavala, da so jo uprizarjali vse do leta 1987. Ne samo v enem, ampak celo v treh gledališčih hkrati. Pred polnimi dvoranami.

Britanci seveda seksajo, a bolj malo. In manj kot so pred desetimi ali pred dvajsetimi leti. To so pokazali lani objavljeni izidi velike resne vsedržavne raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 15.000 Britancev in Britank, in primerjave teh izidov z izidi enakih raziskav leta 1991 in 2001. V starostni kategoriji od 16 do 44 let seksajo manjkrat kot petkrat na ... mesec: 4,9-krat.

Pred enim in pred dvema desetletjema so se ljubili več kot šestkrat na mesec. Zakaj jim slabi libido? Na prvem mestu naj bi bile skrbi, ki jih je prinesla razvpita, za veliko večino neminljiva kriza. Drugi razlog je moderno virtualno življenje: zapravljanje časa na internetu. Posebno na socialnih omrežjih. V posteljah so na facebooku ali tviterju namesto na ljubezenskem partnerju, pišejo elektronska pisma, brskajo po internetu. Prav s spletom je povezan tretji razlog, zakaj postelje škripljejo manj kot petkrat na mesec. Mnogi pari, posebno v starosti od 16 do 44 let, ločeno uporabljajo spletno pornografijo kot nadomestilo za seks. Na slabljenje libida naj bi vplivalo tudi splošno telesno polenjenje. Skoraj tri četrt (73 %) vprašanih Otočanov je priznalo, da se jim zaradi pomanjkanja energije ali utrujenosti »ne da seksati«. 58 odstotkov od teh jih je krivilo pomanjkljivo telesno kondicijo.

Ste dejavnejši kot Britanci? Če niste, naj bo to, povečana ljubezenska aktivnost, ključna novoletna odločitev. In seveda – naj bo vaše leto 2014 čim bolj srečno. In ljubezensko vroče.