Zanimivosti

Proizvajalci želijo enake teste trkov

Autobild/M.J.
19. 12. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Proizvajalci vozil vedno glasneje zahtevajo enake standarde pri testih trkov v ZDA in EU. Avtomobilski proizvajalci morajo izdelovati varne avtomobile. V mnogih primerih strukturo vozila priredijo tako, dana testih trkov Euro NCAP prejme vozilo odlično oceno. Euro NCAP testi so v primerjavi z IIHS testi (ameriškim inštitutom za varnost vozil) drugačni, tako da so tudi rezultati drugačni. Še pred kratkim smo poročali o izjemno slabih rezultatih na testih trkov IIHS evropskih proizvajalcev vozil.

YouTube

Povedano poenostavljeno - proizvajalci v mnogih primerih vozila prirejajo za doseganje optimalnih rezultatov glede na predvidene teste - podobno kot testi porabe. Stroški za dejansko povečanje varnosti vozil ne glede na teste, so seveda neprimerno višji, tega pa se proizvajalci ogibajo kot hudič križa. 

Nič čudnega ni torej, da so zahteve proizvajalcev po enotnih testih trkov za evropski in ameriški trg vedno večje. Po poročanjih tujih medijev so združbe proizvajalcev že pričele iskati možnosti za združitev IIHS in Euro NCAP testov oz. najti enotne teste. Strokovnjaki, ki jih AAM (Alliance of Automobile Manufacturers, združenje avtomobilskih proizvajalcev) plačuje, bodo opravili analizo za najboljšo možno rešitev in le-to do konca leta 2014 predali višjim inštancam.