Zanimivosti

Komet Ison morda vendarle preživel

STA / S.R.
29. 11. 2013, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Komet Ison je kljub prvotnim poročilom o nasprotnem morda vendarle deloma preživel tvegano pot okrog Sonca. Po besedah profesionalnih in amaterskih astronomov usoda kometa ni znana, Evropska vesoljska agencija (Esa) pa je sporočila, da so bile navedbe o tem, da je razpadel, pretirane.

Komet Ison je poletel bliže Sonca kot velika večina kometov - približal se mu je na približno milijon kilometrov. Ameriška vesoljska agencija Nasa je sprva sporočila, da je komet verjetno razpadel, saj da je letel preblizu Sonca.

A dokončna usoda kometa ni znana, opozarjajo številni znanstveniki. Kot ugotavljajo raziskovalci na nemškem inštitutu Max Planck za raziskave solarnega sistema, obstajajo znamenja, da je let preživel del repa kometa.

Tudi Evropska vesoljska agencija je prek Twitterja sporočila, da so bila poročila o razpadu kometa močno pretirana. Kot je kasneje dodala, se "zgodba nadaljuje", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znanstveniki so gojili velika pričakovanja glede kometa, ki so ga prvič ugledali pred 14 meseci. Ison naj bi bil star 4,6 milijarde let, zadnjih pet milijonov let pa naj bi bil na poti iz območja zunaj sončnega sistema proti Soncu. Po nekaterih ocenah naj bi šlo za fosil zgodnjega Sončevega sistema.

Nasa je njegovo predvideno pot skozi solarni sistem opisovala kot izjemno nevarno in nasilno. Odtrgalo bi mu lahko rep, preden bi dosegel Mars, pa bi lahko sevanje Sonca začelo vreti njegovo vodo, kar bi bil prvi korak do njegovega razpada. In če bi preživel vse to, bi ga lahko močno sevanje in pritisk, ko bi se približal Sončevi površini, povsem uničila.

Tudi če Ison poti ni preživel, bo to znanstvenikom pomagalo razumeti, iz česa je komet narejen, kako se odziva na okolje in kaj to pojasni o izvorih Osončja. Prav tako se bodo znanstveniki lahko naučili več o samem Soncu. Če pa je Ison oblet Sonca prestal, ga bo mogoče na severni polobli videti s prostim očesom.