Zanimivosti

Odšel na lov in posnel TOLE! Vesoljci morda?

M.J.
28. 11. 2013, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Upokojenec iz Severne Dakote je med lovom v okolic reke Sheyenne zagledal neobičajno formacijo. Sprva George Loegering ni mogel verjeti svojim očem, no popolnoma okrogli disk na reki pa je bil čisto pred njim, zato je upokojeni inženir takoj začel preučevati neobičajni naravni fenomen.

Youtube

Premer ledenega diska je izračunal na približno 17 metrov, vse skupaj pa je tudi posnel. Nato se je doma usedel za računalnik in začel po svetovnem spletu iskati kaj je to, kar je posnel. »Gre za nepoznani fenomen, ki se pojavi redkoma,« je dejal upokojenec, ki živi v Severnem delu Dakote, 20 kilometrov od mesta Fargo.

Youtube

Allen Schlag, meteorolog ameriške Nacionalne meteorološke službe je dejal, da je ledeni disk nastal zaradi kombinacije hladnega in gostega zraka ter izvira v reki. »Resnično je zelo lep,« je še dodal Schlag. Schlag je tudi pojasnil, da ne gre za trdno obliko, temveč izredno tanko plast ledu. »Če bi nanj vrgli pomarančo, bi ga ta preluknjala, saj to ni homogena ledena ploskev, temveč sestavljena iz številnih manjših kristalov,« je zaključil.