Zanimivosti

Porabi 64 litrov na 100 kilometrov

M.J.
23. 10. 2013, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avtomobil, v katerem se prevaža predsednik ZDA tehta 6,8 tone in porabi neverjetnih 60 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Cadillac proizvaja posebna vozila za predsednike ZDA, diplomate in veleposlanike že od 1920, kultni status pa ohranja še danes. Te dni so se na internetu pojavili zanimivi podatki o uradnem vozilu ameriškega predsednika Barracka Obame.

Nova predsedniška limuzina ima povsem novo obliko in predstavlja novo poglavje v zgodovini predsedniških avtomobilov. Nov avtomobil se lahko pohvali z vpadljvejšim dizajnom in izjemno tehnologijo, popolnoma prilagojeno zelo specifičnim in natančnim zahtevam. Avtomobil je namreč moral opraviti ekstremne teste, da so s tem ugotovili ali tem zahtevam ustreza. Kaj so ti testi vključevali pa ostaja v strogi tajnost.

Morda je najbolj zanimivo dejstvo, da Obamova limuzina po vseh spremembah porabi približno 64 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov. Razlog za veliko porabo je v veliki masi vozila, saj ta znaša 6800 kg. Doslej so izdelali 12 teh avtomobilov, cena posameznega modela pa je več tko 1.500.000 evrov.

 

Seveda so številni dodatki izdelani in razviti posebej za uporabo v predsednikovem avtomobilu. Potniški prostor predsedniške limuzine je zaščiten proti skoraj vsemu. Od kemičnega orožja, do napada z orožjem velikega kalibra. Prav tako se v kabini nahaja šifriran satelitski telefon in poseben interaktiven videosistem, mehanizem za zaklepanje in kamere za nočno gledanje. Oklep vrat je debel več kot 20 cm, medtem ko je neprebojno steklo na vratih debelo skoraj 13 centimetrov.