Zanimivosti

Kennedyjevi osebni predmeti na dražbi

STA / J.P.
20. 10. 2013, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob 50. obletnici smrti nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja bodo v Dallasu na dražbo dali vrsto njegovih osebnih predmetov. Avkcijska hiša Heritage Auctions bo na dražbi 23. novembra ponudila 110 predmetov, med njimi tudi dve zastavi in Kennedyjev gugalnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wikipedia
Z družino

Za zastavi, ki sta viseli za Kennedyjevo mizo v ovalni pisarni v Beli hiši, se pri avkcijski hiši nadejajo iztržiti 100.000 ameriških dolarjev (73.000 evrov).

Ameriški avkcijski hiši je Kennedyjeve osebne predmete prodal Dean Rudoy, ki je v mladosti kot prostovoljec sodeloval pri Kennedyjevi predsedniški kampanji.

"Zastave so nedvomno redek in zelo pomemben predsedniški predmet, saj so bdele nad dnevnim upravljanjem najmočnejše države na svetu," je dejal Tom Satler iz Heritage Auctions.

Novega lastnika bo na novembrski dražbi iskal tudi gugalnik, na katerem je med sestanki pogosto sedel Kennedy. Po ocenah dražbene hiše naj bi ga prodali za okoli 50.000 dolarjev (36.000 evrov).

Med predmeti so tudi različni pisarniški pripomočki, denimo pisala in oteževalnik papirja, ter sporočila, ki sta jih Kennedy in njegova soproga Jacqueline pisala svojemu osebju.