Zanimivosti

Kar 39 let ujetnik pod ledom

Petra Rupnik
8. 10. 2013, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo so na Hrvaško z letalom prepeljali truplo alpinista Nenada Čulića, ki so ga našli na ledeniku pod planino Ušba na Kavkazu (Gruzija). Čulićevo telo je bilo pod ledom ujeto kar 39 let.

hpd-mosor.hr, hps.hr,
Planina Ušba je vzela 4 hrvaške alpiniste.

Takrat 25-letni Čulić je skupaj s še tremi alpinisti 24. julija 1974 izgubil življenje pod velikim ledeniškim plazom. Trupli Anteja Bedalova in Urseja Vrdoljaka so našli nekaj dni pozneje, trupli Viktorja Tabakovića in Nenada Čulića pa sta ostali ujeti globoko pod tisočerimi tonami ledu. Vse od takrat njuni družini in prijatelji niso izgubili upanja, da ju bodo našli.

 »Ko je pred dvema letoma neki češki alpinist našel Čulićevo čutaro, je bil to znak, da nam bo planina morda le vrnila naše prijatelje.« Vinko Prizmić

 

»Ko je pred dvema letoma neki češki alpinist našel Čulićevo čutaro, je bil to znak, da nam bo planina morda le vrnila naše prijatelje. Zato smo lani organizirali štiričlansko ekspedicijo, ki je med preiskovanjem ledenika našla tri trupla preminulih alpinistov in jih prenesla v dolino,« pojasnjuje vodja hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić.

DNK-analiza je potrdila, da je eno od treh truplo Viktorja Tabakovića, ki so ga kmalu zatem prepeljali v Mestijo, kjer je pokopan. Nenada Čulića tudi tokrat niso našli, so pa odkrili dele opreme, ki je nedvomno pripadala nesrečnim hrvaškim alpinistom iz leta 1974. »Predpostavljali smo, da je truplo Nenada Čulića še vedno pod ledom, vendar verjetno že zelo blizu površja, zato smo kolege alpiniste in reševalce iz Mestije prosili, da večjo pozornost namenijo prav temu področju, kjer so odkrili nekaj opreme,« pravi Prizmić.

Konec avgusta je skupina romunskih plezalcev le našla Čulićevo telo. Takoj zatem so se začela prizadevanja, da bi Čulića prepeljali v domovino. Tamkajšnji mediji so na veliko poročali o Hrvaški in Hrvatih, ki tudi po 40 letih niso odstopili od prizadevanj in želje, da tudi zadnjega pogrešanega prijatelja najdejo, vrnejo družini in pokopljejo v domovini.

Ko je Čulić umrl, je za seboj pustil enoletno hčerko. Ta ga je v nedeljo pričakala na letališču skupaj s svojimi otroki, njegovimi vnuki. Tako Nenadova družina kot tudi njegovi prijatelji alpinisti in gorski reševalci se bodo od neustrašnega, a tragičnega alpinista poslovili v četrtek na mestnem pokopališču v Lovrincu.

hpd-mosor.hr, hps.hr,
Vodja hrvaških reševalcev Vinko Prizmić.
hpd-mosor.hr, hps.hr,
Čulića bodo v Lovrincu pokopali v četrtek.