Zanimivosti

Atomska bomba nad ZDA

J.P.
25. 9. 2013, 21.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodeč po pred kratkim dostopnem, prej zaupnem dokumentu, je bil med štirimegatonsko atomsko bombo in eksplozijo nad ZDA le en premik stikala.

Dve bombi sta bili na krovu B-52, ko se je letalo nenadoma začelo nenadzorovano vrteti nad Severno Karolino: padli sta obe bombi, pri eni pa se je začela detonacija. Ameriška vlada je dogodek prej sicer že priznala, vendar nikoli javno ni pojasnila, kako blizu detonacije je bilo.

Vlada podrobnosti še ni komentirala.

 

Sodeč po razkritih dokumentih, je bilo letalo na povsem rutinskem letu, ko je začelo razpadati nad Severno Karolino, 23. januarja 1961. V tistem trenutku sta bili obe vodikovi bombi Mark 39 odvrženi nad Goldsborom. Ena je pristala na tleh neoborožena, druga pa je začela z oboroževalnimi mehanizmi, ki pripadajo napadu na tarčo.

Samo en varnostni mehanizem, eno nizkonapetostno stikalo je bilo tisto, ki je preprečilo katastrofo. Bomba je bila namreč dvestošestdesetkrat močnejša kot tisti, ki sta padli na Hirošimo in Nagasaki.

Skorajšnja katastrofa.

Do nesreče je prišlo na vrhuncu napetosti med ZDA in Rusijo, in le leto pred tistim, ko je kubanska raketna kriza strah pred jedrskim holokavstom prinesla na ameriški prag. Zdaj dostopni dokument je osem let pred incidentom napisal ameriški vladni znanstvenik Parker Jones, ki je bil odgovoren za mehansko varnost jedrskih bomb.