Zanimivosti

Odkrili sledove neznane civilizacije

J.P.
26. 9. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Arheolog in profesor Martti Pärssinen z univerze v Helsinkih je prišel do presenetljive najdbe: v Amazoniji je odkril sledove neznane starodavne civilizacije vključno z več edinstvenimi artefakti.

V Amazoniji so odkrili sledove neznane starodavne civilizacije.

Ne glede na to, kako slab sloves ima krčenje amazonskega deževnega gozda, je Pärssinen to izkoristil za proučevanje skrivnostnih vzorcev v zemlji, najbolje vidnih iz zraka. Geometrijski vzorci so sestavljeni iz gomil in jarkov, mnogi izmed njih so menda ogromni, saj posamične stranice merijo tudi več sto metrov; samo v brazilski pokrajini Acre je bilo odkritih več kot tristo tovrstnih struktur.

Te arhitekturne dosežke so arheologi primerjali z egipčanskimi piramidami. Pärssinen meni, da je vloženo delo gotovo primerljivo. Najdba celotno območje, za katero je bilo prej domnevano, da je bilo le redko poseljeno, predstavi v popolnoma novi luči. Radiokarbonska analiza je pokazala, da najstarejše zgradbe segajo dva tisoč let v preteklost, civilizacija pa je pred 700 leti nenadoma izginila – najverjetneje zaradi bolezni, ki so jih prinesli Evropejci. Med odkritimi artefakti je za 300 kilogramov keramike z edinstvenim okrasjem, ki še najbolj spominja na tisto iz Andov.