Zanimivosti

Nepojasnljivo poravnane meglice

J. P.
14. 9. 2013, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odkritje, ki buri duhove astronomov, za zdaj še ostaja nepojasnjeno. Nekateri iščejo odgovore preko znanosti.

Zunajzemeljska inteligenca?

Nasin Hubblov teleskop je prišel do presenetljivega odkritja: populacija prelestnih bipolarnih planetarnih meglic v galaktični izboklini Rimske ceste je poravnana v isto smer – njihove osi so usklajene. Astronomi so zaprepadeni, saj je to v nasprotju z vsemi izračuni.

 V nasprotju z vsemi izračuni.

Poznavalci z univerze v Manchestru pravijo, da je vsakršna poravnava presenetljiva, sploh v tako natrpani središčni regiji galaksije. Planetarne meglice so posledica smrti rdečih orjakinj. Ko jim v zadnjih letih iz jeder izgine vodik, začnejo tem napihnjenkam odpadati zunanji sloji, s čimer se v vesolje sprostijo velikanske kvantitete materialov.

Meglice so povečini čudovitih oblik, a najlepše so ravno planetarne bipolarne meglice s parom 'kril', ki se širita v nasprotne smeri. V tem pogledu spominjajo na metulje. Zaradi poravnave astronomi sklepajo, da morajo biti meglice nekako povezane – da so se tako poravnale, bi morali zvezdni sistemi, ki so meglice oblikovali, rotirati pravokotno na medzvezdne oblake, iz katerih nastanejo. Kaj to povzroča, za zdaj še ni znano. Sumijo izredno potentna magnetna polja, ki izvirajo iz jedra galaksije, podobno kot pri kompasu.

Planetarne meglice so posledica smrti rdečih orjakinj.

Znanost bližje odgovoru ni prišla, zato jih nekateri iščejo drugje, češ da so elektromagnetne energije del univerzalnega magnetnega polja, v katerem je tudi naša inteligenca, in bi zato lahko tudi medzvezdni oblaki posedovali nekakšno obliko inteligence. S tem namigujejo, da meglice komunicirajo med seboj, ko se njihovi 'kompasi' popolnoma poravnajo.