Zanimivosti

Nasa razvija 'možgane' za prihodnje raziskave z roverji

J. P.
14. 9. 2013, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ne glede na to, kako impresivna so bila odkritja roverja Radovednost, ta preprosto ne premore 'možganov' za preživetje v globinah vesolja. To pa zato, ker mora Nasa na začetku vsakega dneva na Marsu premostiti znaten komunikacijski zamik, ko roverju pošilja nadaljnja navodila.

Reuters
Nadzor v realnem času je nemogoč.

Tudi pri svetlobni hitrosti ta za pot od Zemlje do površja Marsa potrebujejo dvajset minut in povratnih štirideset, kar pomeni, da je nadzor v realnem času nemogoč. Ta zamik bi bil na Jupitrovi luni Evropi devetdeset minut.

Rešitev bi lahko bila inteligentna kamera, ki bi ne le slikala površje nebesnega telesa, ampak ga tudi analizirala in na podlagi analiz zaključila, kaj je naslednje, kar mora storiti. Kamera TextureCam, dvolečna naprava, zmožna zajemanja 3D-fotografij, bi premogla poseben procesor, ločen od roverjevega osrednjega računalnika, namenjenega analiziranju zajetih podob. S prepoznanjem tekstur bi razločevala med vrstami površja in nebom. Ko kamera torej opazi zanimivo kamnino, lahko prenese na Zemljo sliko v visoki resoluciji ali pa se premakne bliže in vzame vzorec.