Svet

Sojenje Mubaraku za uboj protestnikov se nadaljuje

STA / J.P.
14. 9. 2013, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na sodišču v Kairu se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki je obtožen sokrivde pri uboju protestnikov med ljudsko vstajo leta 2011. Mubarak se je tokrat že drugič pojavil na sodišču, odkar so ga konec avgusta izpustili iz kairskega zapora Tora.

Wikipedia

Sodišče je danes odločilo, da bodo naslednje tri obravnave zaprte za javnost, in odredilo informacijsko zaporo. Tako na prihodnjih sojenjih ne bo več mogoče spremljati televizijskega prenosa v živo, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki navaja, da razlogi za to odločitev sodišča niso znani. Sojenje se bo sicer nadaljevalo prihodnji mesec z obravnavami, ki so predvidene za 19., 20. in 21. oktober.


Državna televizija je sicer danes objavila posnetek Mubarakovega prihoda na sodišče na vozičku, oblečenega v jakno, črtasto srajco in s temnimi sončnimi očali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

85-letni nekdanji predsednik se sooča z vrsto obtožb, med drugim zaradi sokrivde pri smrti 850 protestnikov med ljudsko vstajo februarja 2011, ki je končala njegovo vladavino, pa tudi zaradi korupcije.

Junija lani je bil Mubarak obsojen na dosmrtno zaporno kazen, ker ni preprečil ubojev 850 protestnikov. Vendar so na njegovo pritožbo zaradi napak v postopku januarja odredili ponovno sojenje, ki se je začelo maja. Oblasti so 22. avgusta Mubaraku odredile hišni pripor, ki ga prestaja v vojaški bolnišnici Madi v Kairu.

Na sojenju 25. avgusta je sodišče odredilo ustanovitev odbora, ki ga bodo sestavljali vojaška uradnika in forenzični strokovnjak, njihova naloga pa bo preiskati dokaze, povezane s smrtjo protestnikov.

Na sodišču se morajo zagovarjati tudi Mubarakova sina Gamal in Alaa, oba zaradi korupcije, ter nekdanji notranji minister Habib al Adli in še šest visokih policijskih častnikov, ki naj bi ukazali streljanje med množičnimi protirežimskimi protesti v Egiptu.