Svet

ZDA in Rusija dosegli dogovor glede sirskega kemičnega orožja

STA / J.P.
14. 9. 2013, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA in Rusija sta danes dosegli dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. V skladu z dogovorom mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do njih, sta danes po pogovorih v Ženevi sporočila zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Reuters
Sirija mora v roku tedna dni predložiti seznam vseh zalog kemičnega orožja, do novembra pa dovoliti mednarodnim inšpektorjem dostop do svojih zalog kemičnega orožja.

Kerry in Lavrov sta ob koncu tridnevnih pogovorov dosegla dogovor, po katerem mora Sirija v roku tedna dni predložiti seznam vseh zalog kemičnega orožja, do novembra pa dovoliti mednarodnim inšpektorjem dostop do svojih zalog kemičnega orožja, preden bi te v celoti uničili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kerry je ob tem pojasnil, da bi bila uporaba vojaške sile proti Siriji možna, v kolikor Damask ne bi izpolnjeval današnjega dogovora ali bi bilo kemično orožje ponovno uporabljeno. Potem bi Varnostni svet lahko razmislil o uporabi ukrepov po VII. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogočajo tudi uporabo sile.