Zanimivosti

Obutev, ki se je izkazala za prevaro

J. P.
3. 9. 2013, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

MBT je fiziološka obutev, ki naj bi imela pozitiven učinek na celotno telo, od izboljšane drže do zmanjšane bolečine v hrbtu.

Facebook
Posebna oblika podplata

Delovala naj bi na globoke mišice, ki ščitijo sklepe in hrbtenico, ter na naraven način aktivirajo in krepijo te mišice. S pomočjo Masai senzorja, nameščenega na petnem delu obutve, naj bi obutev spodbujala hojo po naravni podlagi, kot sta pesek ali trava. Senzor naj bi prenašal energijo od sredine stopala do prstov.

Facebook

Na ta način naj bi bilo z zibajočim se korakom aktivirano celotno stopalo, posledično pa tudi izboljšana cirkulacija v nogah in menjava toksinov. Fiziotehnični čevlji naj bi vplivali tudi na porabo kalorij med hojo, kar naj bi bila spet zasluga posebne oblike podplata.

Obutev, ki dosega cene do 250 EUR, je s temi obljubami na svojo stran pridobila tudi vrsto zvezdnikov, kot so Madonna, Paris Hilton in Gwyneth Paltrow.

 Zasnoval jo je švicarski inženir Karl Muller, na tržišče je prišla leta 1996, njena slava pa se je obdržala vse do sedaj. Raziskava pod okriljem Kraljevega kolidža v Londonu, univerze Hertfordshire in dveh londonskih bolnišnic je pokazala, da čevlji ljudem z bolečinami v spodnjem predelu hrbta ne pomagajo nič bolj kot drugi.

''Med našimi trditvami zasledite le, da morda pomagajo pri bolečinah v spodnjem predelu hrbta. Kot drugi tovrstni izdelki nekaterim pomagajo, drugim ne.'' Abel Galindo Muniz

Posebej velja omeniti, da je raziskavo financiralo podjetje samo. Vse trditve o boljšem ravnotežju, boljši drži in delovanju na mišično maso so tako iz trte zvite. Raziskava je vključevala 115 ljudi, ki izkušajo bolečine v spodnjem predelu hrbta – izkazalo se je celo, da je za takšne ljudi celo bolj primeren podplat s plosko peto. Še več slabega torej za podjetje, katerega matična družba je pred osemnajstimi meseci bankrotirala. Ne glede na rezultate raziskave pa vztrajajo, da njihov izdelek ni prevara, čemur v prid naj bi govorile stotine zadovoljnih strank. (jp)