Zanimivosti

Slavc in Julija ustvarila nov trop

STA / S.R.
20. 8. 2013, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski volk Slavc in italijanska volkulja Julija sta združila dve volčji populaciji, ki sta bili ločeni več kot 150 let in na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera ustvarila nov volčji trop.

Svet 24
Slavc in Julija sta ustvarila nov trop (simbolična fotografija).

Kot poročajo italijanski portali, imata volka tudi naraščaj, in sicer dva volčja mladiča, stara približno štiri mesece. Na območju naravnega parka Lessinia je v začetku avgusta kamera v okviru tamkajšnjega videonadzora ujela dva volčiča, stara približno štiri mesece.

Skotila sta se paru, ki je prisoten na planoti že leto in pol - volk Slavc iz dinarsko-balkanske družine, ki je v Lessinio prišel iz Slovenije in pri tem opravil pot dolgo več kot 1000 kilometrov in prečkal štiri meje, ter Julija iz italijanske družine, ki je verjetno prišla iz zahodnih Alp.

Njuno srečanje je združilo dve volčji populaciji, ki sta bili ločeni več kot 150 let, in dalo življenje prvemu tropu volkov, potrjeno iz vzhodnih Alp. Po ocenah mednarodne znanstvene sfere gre za zgodovinski dogodek svetovnega pomena.

Posnetek prikazuje dva volčiča, ki skupaj tečeta in izgineta iz zornega kota kamere ter se nato vrneta eden za drugim. Nazadnje se prikaže volkulja Julija, ki jo prepoznajo po črni črti na zadnji desni nogi.

Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik, je sodeč po podatkih z njegove telemetrične ovratnice sredi decembra 2011 zapustil svoj rodni trop, prepotoval celotno Slovenijo, velik del Avstrije in prečkal italijanske Alpe, nato pa se ustalil na območju Lessinie.

Avgusta lani so Italijani v bližini parka Lessinia našli truplo mlade volkulje, za katero so domnevali, da je najverjetneje Julija. O domnevno ovdovelem Slavcu ni bilo več sledu, ko je telemetrična ovratnica odpadla. Slavčeva ovratnica je bila namreč opremljena z mehanizmom za samodejno odpadanje, ki se sproži po dobrem letu delovanja, da volk ovratnice, ki zaradi izpraznjene baterije neha pošiljati podatke, ne nosi po nepotrebnem.

V ameriškem laboratoriju so bile pozneje opravljene dodatne genske analize mrtve volkulje, ki so pokazale, da ne gre za Julijo. Slavca in Julijo so v naravnem parku Lessinia ujeli v fotografski objektiv že pozimi, zdaj pa je videokamera pokazala, da sta aprila dobila še naraščaj.