Zanimivosti

Jazbec zaslužen za pomembno arheološko odkritje

jp
19. 8. 2013, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za arheološko odkritje v Nemčiji je menda zaslužen jazbec. Lahko razpoznavna žival si je dom ustvarila na kmetiji v kraju Stolpe, 75 kilometrov severovzhodno od Berlina. Na isti kmetiji pa živita dva ljubiteljska arheologa, Lars Wilhelm in Hendrikje Ring.

Lansko jesen sta odkrila izkopano človeško ključnico. Tako sta v jazbečevo domovanje potisnila kamero in odkrila kose nakita. Po tistem o jazbecu ni bilo več sledu. Arheologi so odkopali osem staroverskih grobov iz prve polovice 12. stoletja, od katerih sta dva pripadala dvema slovanskima poglavarjema. Ob njunih nogah so odkrili bronasto posodje, ki naj bi služilo umivanju rok pred jedjo, kar je veljalo za prefinjeno. Zraven je bila še ost puščice in pas z bronasto zaponko s kačjima glavama na vsaki strani.

Od obeh okostij je bilo eno še posebej dobro ohranjeno in naj bi pripadalo bojevniku, saj so odkrili številne sledove bojnih ran, ob njegovi strani pa so našli še dvorezni meč dolžine skoraj enega metra. Zraven njega je bila ženska, ki je imela na ustih kovanec za brodnika čez reko Stiks. V času pokopa naj bi slovanska prevlada na območju počasi upadala, saj so začeli pritiskati Franki, grobova pa sta bila delno izropana.