Zanimivosti

Kar 580 jih je trobilo hkrati

Simon Rosc
19. 8. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Švicarji imajo v lasti nov dosežek. Podirali so svoj stari rekord izpred štirih let in ga tudi uspešno podrli. V igranju na njihov avtohtoni alpski rog se je pomerilo kar 508 trobilcev, tako žensk kot tudi moških.

Reuters

S tem so podrli rekord od takrat, ko se je na podobnem koncertu visoko v gorah zbralo 366 glasbenikov. V tradicionalnih oblačilih so veselo trobili v zavite lesene troblje posebej zanje spesnjeno melodijo, ki so jo ob tej priložnosti prvič predstavili. Da pa je vse skupaj dobilo še poseben pomen, tega niso izvedli kar nekje, temveč na domačih tleh tega zanimivega glasbila, tik pod goro Matterhorn, na nadmorski višini 3048 metrov, v švicarski regiji Zermatt. Gledalcev na tej višini niso imeli veliko, so pa verjetno imeli globoko v dolini precej poslušalcev. Kljub temu pa so Švicarji ponosno koncertirali kar nekaj časa. Alpski rog so v preteklosti uporabljali pastirji predvsem kot komunikacijsko sredstvo. Svojim družinam so s trobljenjem sporočali, da je z njimi vse v redu, zvok roga se namreč sliši tudi do deset kilometrov stran. Tradicionalni alpski rog lahko v dolžino meri do štiri metre, gre pa za različico drugih naravnih rogov, kot so na primer avstralski didžeridu, izraelski šofar ali švedski luren.

Lahko bi se vprašali, ali je koga od navdušenih in izjemno usklajenih trobilcev pod vrhom gore Matterhorn morda odpihnilo. Mi vam lahko zagotovimo, da so vsi ostali na svojem mestu. Je pa tudi sicer gora Matterhorn nekaj posebnega. Po njeni trikotni obliki je namreč dobila obliko znana čokoladna tablica, leta 1959 pa so v Disneylandu v Kaliforniji zgradili njeno kopijo, ki je z originalom v razmerju 1 : 100.