Zanimivosti

Rusi dobili prvo tankovsko biatlonsko tekmo

STA / S.R.
19. 8. 2013, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Navdušenje nad biatlonom v Rusiji ne pozna meja. Gre za državo, kjer imajo biatlonci celo lasten televizijski program.

Reuters
Vsaka ekipa je imela tank različne barve.

Očitno se je navdušenje preneslo tudi na vojsko, saj so konec tedna v oporišču Alabino pri Moskvi priredili tudi prvo biatlonsko tankovsko tekmo, ki jo je dobila posadka domačega tanka.

V Alabinu so se pomerile tankovske posadke iz Rusije, Belorusije, Kazahstana in Armenije, ki so nastopale s tanki tipa T-72B, pri tem pa je imela vsaka država tank različne barve. Posadke so morale na tekmi prevoziti 20-kilometrski poligon z grički, navideznim minskim poljem in strmimi vzponi. Med nalogo pa so streljali tudi na en do dva kilometra oddaljene tarče.

Zmagala je ruska posadka s poveljnikom Nikolajem Morokovom, ki je za nalogo potrebovala 26 minut, kazahstanska ekipa je potrebovala 52 sekund več, sledili sta ekipi Belorusije in Armenije. In še nagrada - majhna maketa tanka.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob tem razložil, da so na tekmo povabili tudi ekipe iz ZDA, Italije in Nemčije. "Nemčija in ZDA razmišljata o udeležbi na tekmi prihodnje leto," je k temu dodal Šojgu.

Rusi so pri svoji izvedbi tekme tokrat malce kopirali biatlon. Sicer pa je pred leti podobno tekmovanje v Kanadi organizirala tudi zveza Nato - Canadian Army Trophy.