Zanimivosti

Našli zlat prstan iz 3. stoletja

S.C.
15. 8. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V hrvaških Vinkovcih so arheologi prišli do zanimivega odkritja. Našli so zlat prstan, ki naj bi nastal v tretjem stoletju.

Zajem zaslonske slike
Prstan je vreden več deset tisoč evrov

V Vinkovcih so našli že marsikaj zanimivega, a tokratna izkopanina je res nekaj posebnega. Na 130 kvadratnih metrih, kjer bodo gradili center za digitalizacijo podatkov državne geodetske uprave, so arheologi izkopali zlat prstan iz tretjega stoletja. Na prstanu je drag kamen, vanj je vrezana podoba zajca ali miši, ki grize cvet, kar naj bi bil simbol sreče, ob robu pa je tudi oko, kar naj bi tistega, ki prstan nosi, ščitilo pred nesrečo. Prstan naj bi imel veliko materialno vrednost. Poznavalci so že ocenili, da lahko njegovo vrednost merimo v več deset tisoč evrih.

Prstan so odkrili z detektorjem kovin, ki se zadnje čase vse pogosteje pojavlja kot obvezen del opreme arheologov. Ni pa bil znotraj kakšne hiše ali drugega objekta, temveč v sloju zemlje, kjer ni bilo drugih najdb. Brez detektorja kovin bi najverjetneje končal v kupu zemlje na zemljišču, kamor vozijo odpadno zemljo. V Vinkovcih je kar 70 odstotkov zemljišč zaščitenih kot arheološko zemljišče. Izkupiček od dozdajšnjih izkopavanj pa je precej bogat. Do zdaj so našli kar 30 kilogramov posod, ocenjenih na okoli 200 tisoč kun (26.500 evrov), pa tudi 400 kilogramov keramike iz obdobja med 1. in 5. stoletjem.