Zanimivosti

Kozmus v finale z enim samim metom

STA / A.M.
10. 8. 2013, 23.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primož Kozmus, najboljši slovenski atlet doslej, je prvi dan 14. svetovnega prvenstva, ki se je začelo v Moskvi, v kvalifikacijah meta kladiva orodje vrgel 78,10 m in se z enim samim metom zanesljivo uvrstil v finale, ki bo v ponedeljek ob 18.30 po slovenskem času.

Reuters
Kenijka Edna Kiplagat je v prvi končni odločitvi 14. svetovnega prvenstva v atletiki v Moskvi ubranila naslov v maratonu (2:25:44). Mo Farah iz Velike Britanije je zmagal v teku na 10.000 m (27:21,71).

Najboljši slovenski atlet Primož Kozmus je v kvalifikacijah meta kladiva orodje vrgel 78,10 m in se z enim samim metom zanesljivo uvrstil v finale, ki bo v ponedeljek ob 18.30 po slovenskem času. Daneja Grandovec je v cilj maratona prišla kot zadnja, 46. (3:10:46), za zmagovalko pa je zaostala 45 minut in dve sekundi. Svoj prvi nastop na tem SP je opravil tudi prvi zvezdnik Jamajčan Usain Bolt. V prvem krogu na 100 m se je v zadnji, sedmi skupini dobesedno sprehodil do gladke zmage (10,07).

Slovenske ljubitelje športa je znova navdušil Kozmus. "Vesel sem, da sem uresničil prvi zastavljeni cilj in se z enim samim metom uvrstil v finale. Tam bo moj cilj jasen. Želim si zmago in to bom skušal tudi uresničiti. Moj današnji met je bil tehnično dober, manjkalo pa je nekaj hitrosti v krogu za izmet. V prvem metu pač nisem šel na vse in na vso moč. Torej, potrebujem večjo hitrost in tehnično podoben met kot danes," je boj za šesto zaporedno medaljo na velikih tekmovanjih napovedal Kozmus. Zlat je bil doslej dvakrat, na SP leta 2009 v Berlinu in na OI leta 2008 v Pekingu.

Farah, po rodu iz Somalije, je deset kilometrov na stadionu Lužniki za zmago pretekel v času 27:21,71, uspeh pa bo skušal ponoviti tudi na pol krajši razdalji, na kateri bo branil naslov s SP v Daeguju; finale na 5000 m bo v petek. Leto dni po domačih olimpijskih igrah v Londonu, kjer je osvojil dve zlati medalji, je do zmage prišel v zaključnem sprintu v ciljni ravnini, kjer je ugnal Ibrahima Jeilana iz Etiopije (27:22,23) in Paula Tanuija iz Kenije (27:22,61). Jeilan je pred dvema letoma na SP v Južni Koreji osvojil zlato pred Farahom, ki se je v ruski prestolnici Kenijcu tako oddolžil za takratni poraz.

V maratonu je bila druga Italijanka Valeria Straneo (2:25:58), tretja pa Japonka Kajoko Fukuši (2:27:45). Triintridesetletna Kiplagatova je Straneovo, ki je vodila večji del maratona, prehitela dva kilometra pred ciljem in kot prva atletinja v zgodovini na dveh zaporednih prvenstvih slavila zmago na 42 kilometrov. Leta 2011 je v korejskem Daeguju v podobni vročini, kot je bila danes v ruski prestolnici, ko so namerili 30 stopinj Celzija, že osvojila zlato medaljo. Odstopilo je kar 26 tekmovalk, med njimi tudi olimpijska zmagovalka Etiopijka Tiki Gelana.

Grandovčeva se je borila z vremenskimi razmerami in bolečinami. "S tem, da so mi zaprli cilj na stadionu, se ne morem ravno hvaliti. Zelo sem si želela končati svoj prvi nastop na svetovnem prvenstvu, zato sem skušala zdržati do konca ne glede na vse. Pogoji so bili neznosni, velika vročina in razbeljen asfalt. Na 26. km se mi je pojavila bolečina, ki se vleče od poškodbe mišice na nogi. Zdaj sem tekmovala prvič po skoraj letu in pol. Potem me je pri 33 km začel boleti še drugi kolk, ki me ni nikoli prej, ker sem očitno več uporabljala nogo, ki me po 26 km še ni bolela. Ritem je bil potem pet minut na kilometer. Še treniram hitreje. Dejala pa sem si, da bom prišla do konca in tako sem premagala vsaj vse tiste, ki jim ni uspelo priti do cilja," je po nastopu dejala Grandovčeva.