Zanimivosti

V Ljubljani našli rimski meč

(uk)
10. 8. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubitelji zgodovine/arheologije si lahko pomanejo roke nad najdbami, ki jih arheologi odkrivajo v Ljubljani.

Arhiv MGML

Arhiv MGML

Pred kratkim smo se pogovarjali z arheološko skupino STIK, ki so jo ustvarili univ. dipl. arheologi Matej Draksler, Samo Hvalec, Rok Klasinc in Rene Masaryk in ki opravljajo obsežna izkopavanja na področju vse Slovenije. Arheološke raziskave na Novem trgu v Ljubljani, ki so v prvi polovici leta 2013 potekale med obnovo infrastrukture in tlakovanja, so postregle s številnimi zanimivimi odkritji.

Arhiv MGML

Arheološka dela je izvajal MGML v sodelovanju s Skupino Stik. Raziskana je bila površina pribl. 250 m2. Na območju Gosposke ulice je bilo v preteklosti raziskano obsežno grobišče s planimi žganimi grobovi iz časa pozne bronaste dobe ter starejše in mlajše železne dobe (13. do 2. stol. pr. n. št.). Na dvorišču SAZU-ja je bilo odkritih več kot 300 grobov. Leta 2010 odkriti grobovi na Kongresnem trgu kažejo, da se je pokopališče raztezalo od dvorišča SAZU-ja vsaj do Kazine. Na celotnem območju so dokumentirali številne najdbe iz obdobja prazgodovine. Posegi v antiki, srednjem veku ter predvsem v sodobnem času so močno poškodovali najdbe. Kljub temu so arheologi skupine STIK odkrili tri prazgodovinske grobove 'in situ'. Vsi so bili izropani že v času antike. Ohranili so se ostanki keramičnih žar, fragment nakita iz brona ter glinena piramidalna utež za statve. Izjemno odkritje predstavlja železen meč  z delno ohranjeno nožnico. Pred njegovo konservacijo in restavracijo ga preliminarno umeščamo v zgodnje rimsko obdobje.

Arhiv MGML

Emona je cvetela od 1. do 5. stoletja. V 4. in prvi polovici 5. stol. so prebivalci propadajoče Emone umrle pokopavali na posameznih območjih ob mestnih vpadnicah, kot nadaljevanje tradicije rimskega načina pokopavanja, ter na opuščenih mestnih območjih. Odkrili so dva skeletna grobova, najverjetneje iz obdobja pozne antike. Pokojnika sta bila pokopana brez dodatkov. Novi trg  je bil eden izmed treh predelov, okoli katerih se je razvila srednjeveška Ljubljana. Odkrili smo tudi ostanke temeljev lesenih in kamnitih objektov iz obdobja srednjega veka. Na staro podobo Novega trga kaže deloma ohranjen kamniti tlak.

Arhiv MGML

Arhiv MGML