Zanimivosti

Je bila Tina Maze upravičena do nagrade?

Carmen Leban
3. 6. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najbrž se še spomnite, kako je na presenečenje slovenske javnosti sedaj že bivši premier Janez Janša zadnji dan mandata Tini Maze podelil nagrado za posebne dosežke in promocijo Slovenije v svetu v višini 44 tisoč evrov.

Mediaspeed

O upravičenosti nagrade ima pomisleke veslač Luka Špik, ki se ponaša s kolajnami z evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger.

Da je Tina Maze velika športnica, ki se bo s svojimi uspehi zapisala v zgodovino slovenskega smučanja, se strinjamo vsi, po drugi strani pa razumemo tudi veslača Luko Špika, ki meni, da je nagrada, ki ji jo je podelil Janša, diskriminatorna. »V Sloveniji nas je kar nekaj športnikov, ki smo nekaj dosegli, a nagrade s strani vlade nismo bili deležni, in kar je še bolj banalno, vsota je bila odtegnjena iz vreče ministrstva za šolstvo in šport, se pravi prav iz kvote, ki je namenjena za razvoj in delovanje slovenskega športa.«

Da smučarka Tina Maze in njen trener in partner Andrea Massi simpatizirata s predsednikom SDS in nekdanjim premierjem Janezom Janšo, ni skrivnost. Mediji so se na dolgo in široko razpisali, kako je premierjeva soproga Urška Janša Bačovnik obiskala Zlato lisico v Mariboru prav na povabilo ekipe Team to aMaze. Janša je bil takrat na službeni poti v Argentini, njegovo ženo pa je ves čas spremljal Tinin odvetnik Damijan Terpin, ki jo je peljal tudi na prostor za razglasitev rezultatov, čeprav naj tega po neuradnih informacijah ne bi bilo v protokolu. Sicer pa Urška Bačovnik Janša tudi ni imela akreditacije za VIP-tribuno, na kateri je sedel predsednik Borut Pahor, tako kot tudi ne za VIP-šotor. Terpin je namreč po končani tekmi z nekaj telefonskimi klici premierjevo ženo le uspel spraviti v VIP-šotor. Janša in njegova žena pa sta bila tudi na zaključni tekmi svetovnega pokala v Švici. Špik meni, da se vsi slovenski športniki trudijo, da po najboljših močeh zastopajo barve države

Nekaterim to bolj, drugim manj uspeva, je pa prav neverjetno, da je uspehe drugih športnikov tedanja vlada preprosto spregledala. Državne simbole, ki jih imamo na opremi, enačimo tudi s politiko in ob takih potezah se patriotizem izgublja,« je Luka Špik s podporo športnikov, zaposlenih v javni upravi, problem predstavil tudi predsedniku Borutu Pahorju in predsedniku Olimpijskega komiteja Janezu Kocjančiču ter poudaril, da tu ne gre za napad na Tino Maze kot prejemnico nagrade, ampak zgolj za neizdelane kriterije, ki bi izenačili položaj športnikov.

Sicer pa je po drugi strani čisti absurd, da prav dobitnica izredne nagrade Tina Maze za intervjuje od slovenskih medijev zahteva plačilo. Med sezono naj bi se številke gibale okoli 4000 evrov, pred kratkim pa mi je Massi predlagal, naj mu pošljem ponudbo, koliko smo pripravljeni plačati in da bodo presodili, če je to dovolj ali ne, da pa naši uredniki že vedo, koliko je vreden intervju z najboljšo smučarko na svetu. Ob tem pa se sprašujem, kam to vodi in kaj se utegne zgoditi, če bodo Tino posnemali tudi ostali uspešni slovenski športniki.