Zanimivosti

V Zagrebu množični blagoslov domačih ljubljenčkov

STA / A.M.
27. 4. 2013, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lastniki hišnih ljubljenčkov v Zagrebu bodo lahko danes v parku Maksimir ob 17. uri blagoslovili svoje pse, mačke, hrčke, zajčke, ribe, ptice, plazilce in ostale živalske prijatelje.

Reuters

Gre za prvi množični blagoslov hišnih ljubljenčkov v Zagrebu, ki ga organizirata Katoliška cerkev na Hrvaškem na čelu z nadškofom, kardinalom Josipom Bozanićem ter zagrebški župan Milan Bandić.

Idejo za blagoslov živali v Zagrebu je dal duhovnik Mijo Gabrić, ki je podobne blagoslove videl Rimu, sicer pa podobne slovesnosti pripravljajo tudi v drugih delih Evrope in ZDA. Najbolj znana je blagoslov hišnih ljubljenčkov v New Yorku, ki ga opravljajo tamkajšnji frančiškani. Tudi hrvaški frančiškani v občini Molve, ki leži ob Dravi na severu države, so lani blagoslovili živali.

Gabrić je pojasnil, da so hišni ljubljenčki prav tako Božja bitja, ki so pogosto del družine in so najboljši človekovi prijatelji. Nenazadnje je tudi papež Frančišek vzel ime po Frančišku, ki je bil zaščitnik revnih in živali.

Organizatorji nameravajo prostor pred odrom v parku Maksimir, nedaleč zagrebškega živalskega vrta, razdeliti na dva dela, za lastnike psov in mačk ter ostale hišne ljubljenčke.