Zanimivosti

Janša nagradil svojega vojščaka v zameno za hčerkino službo

M.S.
5. 4. 2013, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bivši premier Janez Janša je tik pred koncem svojega mandata naredil menjavo v vrhu uprave novogoriškega Hita.

Mediaspeed

Iz (menda) krivdnih razlogov je z mesta predsednika uprave odstranil Draga Podobnika in tik pred zdajci, po burni in dolgi razpravi, ob enih ponoči na njegovo mesto postavil Dimitrija Picigo. Šlo naj bi za vračanje usluge.

Spomnimo- v začetku prejšnjega meseca sta bila razrešena tudi člana Hitove uprave Uroš Kravos in Stojan Pliberšek, razrešitve pa je predlagal nov član nadzornega sveta Boris Tomašič. Slednjega je zdaj že nekdanja Janševa vlada imenovala teden dni prej. Dimitrija Picigo so sicer nadzorniki za vodenje družbe imenovali le za šest mesecev, v tem času pa mora pripraviti razpis za izbiro novega vodstva. Vendar pa Piciga ni zanikal, da bi si v Hitu želel ostati več kot šest mesecev.  In morda je imela takšne načrte tudi Janševa ekipa. Po naših informacijah naj bi šlo pri vsem skupaj namreč za vračanje usluge. Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da naj bi Piciga s svojim vplivom in poznanstvi lobiral pri direktorju družbe Geoplin Plinovodi Marjanu Eberlincu tako v zvezi z zaposlitvijo hčerke Janeza Janše, Nike Janša, kot v zvezi z zaposlitvijo sina vodje poslanske skupine stranke SDS, Jožeta Tanka, Tadeja Tanka. Da sta bila tako Nika Janša kot Tadej Tanko očitno zaposlena na sporen način je že sredi februarja opozarjala Komisija za preprečevanje korupcije. Slednja je državnemu podjetju  Plinovodi očitala, da je priredilo pogoje za zaposlitev.

Mediaspeed
Dimitrij Piciga je menda lobiral za zaposlitev Janševe hčerke.
Pri zaposlitvi Nike Janša naj bi namerno znižali standarde na razpisu za delovno mesto »vodja projektov«, kjer niso zahtevali delovnih izkušenj, čeprav sistemizacija tega delovnega mesta zahteva najmanj 36 mesecev prakse. Poleg tega so ji spregledali tudi strokovni izpit. KPK je še razkrila, da se je na omenjeno delovno mesto poleg Nike Janše prijavilo še šest drugih kandidatov, več pa jih je izpolnjevalo vse pogoje, a so kljub temu na razgovor povabili samo Niko Janša. Komisija in inšpektorat za delo sta ugotovila tudi, da sin Jožeta Tanka, Tadej Tanko ni izpolnjeval pogojev za zasedbo delovnega mesta samostojni pravnik, saj za to delovno mesto po sistematizaciji ni bilo predvideno, da bi se na njem lahko opravljalo pripravništvo. Inšpektorat za delo je v zvezi z obema spornima zaposlitvama že izrekel kazen v višini 3.450, vendar tako Nika Janša kot Tadej Tanko še vedno ostajata na svojih delovnih mestih, kot da se ni zgodilo nič.

Mediaspeed
Darko Njavro še eden od t.i. Janševih vojščakov.
Dimitrij Piciga, ki se ga sicer omenja kot enega najzvestejših t.i. Janševih vojščakov je tudi nekdanji direktor Slovenske turistične organizacije. Na fotografijah iz poslovilne zabave ob koncu njegovega mandata v eni od dolenjskih zidanicah pa je Picigo moč opaziti tudi v družbi Darka Njavre- še enega od domnevnih »Janševih vojščakov«, ki se ga omenja v večini afer v katere je vpleten Janez Janša. Med drugim tudi v zvezi z afero Patria.