Zanimivosti

Tablica z Windows 8 in polno visoko ločljivostjo

S.R.
7. 1. 2013, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po tem, ko je podjetje Vizio lansko leto vstopilo na trg osebnih računalnikov je bilo le še vprašanje časa, kdaj si bodo poskušali odtrgati tudi kos vse večjega tabličnega kolača.

Prav dolgo ni bilo potrebno čakati. Na CES-u je podjetje namreč predstavilo svojo prvo tablico z operacijskim sistemom Windows 8 – polno verzijo, ne RT. Njihov Vizio Tablet PC se ponaša z zaslonom z diagonalo 29.5 centimetra (11.6 palca), torej malenkost večjim kot pri večini tekmecev.

Zanimive so predvsem strojne značilnosti. Po eni strani tablico poganja enogigaherčni dvojedrni AMD-jev procesor Z60, kar pomeni, da gre za sploh prvi tablični računalnik z AMD-jevim procesorjem. Po drugi strani pa preseneti zaslon, ki se poleg velikosti ponaša še s polno visoko ločljivostjo 1080p (torej 1920x1080 pikslov). Visoka ločljivost zaslona in ne najmočnejši procesor serije Z sta torej malce protislovna, a vsekakor zanimiva kombinacija. Sicer bo tablica tehtala 752 gramov, debela pa naj bi bila le en centimeter, kar je precej dobro za tablico s tako velikim zaslonom.

Tako kot preostal računalniki podjetja Vizio tudi tablica ne bo imela nameščenih prav nobenih dodatnih programov proizvajalca (t.i. ''bloatware''). Ostala strojna oprema je bolj ali manj standardna. Procesorju pomagata 2GB RAM-a, tablica pa je opremljena še z 64GB SSD diska, kamero na sprednji strani z dvema megapiksloma ter mikro-HDMI in mikro-USB vhodoma. Vizio še ni omenil kdaj bo tablica na voljo in koliko bo stala, a do konca sejma CES 2013 (8.-11. januar).