Zanimivosti

RoboCopi kmalu na ulicah?

S.R.
8. 10. 2012, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Robotski policisti morda niso tako daleč od resničnosti. Univerza na Floridi namreč razvija policijske robote, ki bi jih na daljavo upravljali pravi policisti.

Vse skupaj ima sicer precej plemenit namen. Bistvo programa je v te, da bi z roboti upravljali policisti invalidi, ki bi na ta način lahko ponovno opravljali svoje delo. Predstavljajte si torej, da ste napačno parkirali, nakar se od nekje pojavi robot in vam zagrozi s kaznijo. Vse skupaj se lahko zdi smešno, a roboti bodo govorili s človeškim glasom, zato jih bo pametno poslušati in ubogati.

Raziskovalci laboratorija Discovery Lab na Mednarodni univerzi na Floridi skupaj s predstavnikom rezervistov ameriške mornarice razvijajo robote, ki bi jih na daljavo nadzirali policisti invalidi in upokojeni člani oboroženih sil. Gre torej za nekakšne hibridne robote, ki se v bistvu ne razlikujejo prav dosti od filmskega ''RoboCopa''.

##IMAGE-15388##Podpoveljnik Jeremy Robins, član mornariške rezerve je omenjenemu laboratoriju namreč dal 20.000 dolarjev (dobrih 15.000 evrov), od inštituta za spoznavanje ljudi in strojev na Floridi (Florida Institute for Human & Machine Cognition – IHMC) pa si je sposodil dva robota v vrednosti več kot 500.000 dolarjev (dobrih 385.000 evrov). Njegova vizija je, kot omenjeno, precej nesebična – na tisoče invalidnih policistov in upokojenih članov oboroženih sil želi pripeljati nazaj med delovno silo.

Kljub invalidnosti bi slednji lahko s pomočjo robotov opravljali dela policista na terenu. Z dovolj izpopolnjenim strojem bi namreč lahko počeli praktično vse, kar počno pravi policisti, od pisanja prometnih kazni do odzivanja na klice v sili, ena izmed zanimivih možnosti pa je tudi zagotavljanje varnosti v jedrskih elektrarnah.

Seveda bi morali biti roboti oziroma ''kiberpolicisti'' dovolj trpežni za vse te naloge, še največja težava pa je, kako naj takšen robot sploh izgleda. ''Telebot'', kot mu pravi Robins mora biti namreč dovolj zastrašujočega in avtoritativnega videza, da ga bodo ljudje ubogali (seveda bodo v praksi ubogali policista, ki bo robota upravljal), hkrati pa mora biti dovolj prijaznega videza, da se mu bo izgubljen triletnik upal približati in ga prositi za pomoč pri iskanju mame. Ustvariti takšen videz je precej težje, kot se zdi na prvi pogled in Robins je prepričan, da bo potrebno kar precej poskusov, da se jim bo posrečilo ustvariti pravo obliko. Študentje in profesorji laboratorija Discovery sicer delajo z dvema vojaškima robotoma inštituta IHMC, ki jih je slednji zgradil z denarjem zloglasne ameriške agencije DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Seveda ju bodo v laboratoriju še spremenili in nanju med drugim vgradili tudi dvosmerno avdio in video komunikacijo, osnova pa bo ostala ista. Robins želi k projektu sicer pritegniti tudi NASO, ki ima več kot dovolj izkušenj z mobilno tehnologijo.

Na daljavo upravljani roboti se sicer že uporabljajo v vojski, medicini in tudi v nekaterih poslovnih okoljih, zato osebje laboratorija Discovery verjame, da je uporaba v policiji pravzaprav logičen naslednji korak. Še največja težava zna biti pravni vidik. Bi bili takšni roboti le bolj napredne nadzorne kamere, ali bi se njihova prisotnost štela enako, kot če je na prizorišču pravi policist? Vsekakor težko in zapleteno vprašanje, ki pa bo do časa, ko bodo tovrstni roboti pripravljeni za teren najverjetneje tudi že rešeno.