Razprtije na snemanju

Baldwin pograbil pištolo, jo uperil proti kameri, in sprožil

R.T.
23. 10. 2021, 10.56
Posodobljeno: 24. 10. 2021, 13.01
Deli članek:

Znanih je več podrobnosti o četrkovi tragediji na snemanju filma Rust, v središču katere se je znašel filmski zvezdnik Alec Baldwin.

Profimedia
63-letni Baldwin se je včeraj oglasil na družabnih omrežjih.

»Moje srce je strto zaradi njenega moža, sina in vseh, ki so poznal in imeli radi Halyno,« je včeraj sporočil pretreseni hollywoodski zvezdnik Alec Baldwin, ki je v četrtek na snemanju filma Rust prst držal na petelinu pištole, s katero je usmrtil 42-letno direktorico fotografije Halyno Hutchins in ranil režiserja Joela Souzo. Hutchinsovo je krogla zadela v prsni koš, Souza, ki je v trenutku tragedije stal za njo, pa je v bolnišnici pristal zaradi poškodbe rame. Iz bolnišnice so ga že odpustili. Baldwin v preiskavi v celoti sodeluje, kriminalisti pa zdaj ugotavljajo, kako je prišlo do tega, da se je v pištoli, ki bi morala biti nabita s slepimi naboji, znašla krogla. Policija za zdaj ni še nikogar aretirala.

Reuters
Pokojna Halyna Hutchins.

Kaj se je zgodilo?

Baldwin je sicer pojasnil, da mu je pištolo v roke podal pomočnik režiserja Dave Halls in ob tem, misleč, da so v njej slepi naboji, zavpil: »Hladna pištola!« To naj bi bil tudi znak, da v pištoli ni pravih nabojev. Britanski BBC se je med tem dokopal do dokumentov, iz katerih je razvidno, kdo vse naj bi bil v četrtek prisoten na snemanju. Med njimi je tudi komaj 24-letna Hannah Gutierrez Reed, pri snemanju tega filma glavna »orožarka,« torej oseba, ki skrbi za orožje. Po poročanju časnika Los Angeles Times se je v tej vlogi prvič preizkusila šele nedavno med snemanjem filma The Old Way z Nicolasom Cageem. Gre sicer za hčerko legendarnega hollywoodskega »orožarja« Thella Reeda, ki naj bi jo posla učil že od rane mladosti. Gutierrez Reedova naj bi sicer na kraju snemanja na voziček položila tri pištole, filmske rekvizite, Halls pa naj bi nato eno od treh zagrabil in jo odnesel k Baldwinu. Nekaj trenutkov pozneje je Baldwin pištolo uperil proti kameri in sprožil, vse ostalo je zgodovina. Pištola, s katero je bila ubita Hutchinsova, naj bi sicer glede na elektronsko sporočilo Mednarodne zveze zaposlenih v kinematografiji, filmskih tehnikov, umetnikov in sorodnih obrti v ZDA (IATSE) vsebovala »en pravi naboj.«

Profimedia
Prizorišče tragedije na ranču Bonanza Creek.

Časnik LA Times je poročal tudi o razprtijah na snemanju filma. Tako naj bi šest članov snemalne ekipe zaradi slabih delovnih pogojev le nekaj ur pred tragedijo protestno zapustilo snemanje. Pritoževali naj bi se, da so jim obljubili hotelske sobe v Santa Feju, ki se nahaja v neposredni bližini ranča Bonanza Creek, kjer poteka snemanje, a so jih nato namestili v 80 kilometrov oddaljeni Albuquerque. Od tam so se morali vsako jutro voziti na delo.

Reuters
Prizorišče tragedije na ranču Bonanza Creek.