Netflixova nadaljevanka o britanski kraljevi družini je v kategoriji za najboljšo dramsko serijo premagala serije Deklina zgodba, to smo mi, Bridgeton, Lovecraft Country, Mandalorian in Pose. Okronani so bili tudi njeni igralci – Olivia Colman za vlogo kraljice Elizabete, Josh O'Connor kot mladi princ Charles, Gillian Anderson kot Margaret Thatcher in Tobias Menzies kot princ Filip. Med komičnimi serijami je dominirala Applova Ted Lasso, nagrajeni so bili tudi njen glavni igralec Jason Sudeikis ter stranska igralca Hannah Waddingham in Brett Goldstein. Za glavno žensko vlogo v humoristični seriji je emmyja dobila Jean Smart iz serije Hacks. Damin gambit je lanska najboljša mini serija, med glavnimi igralci v tej kategoriji sta slavila Kate Winslet (Mare of Easttown) in Ewan McGregor (Halston).

MOČ ŽENSKAM

Med zmagovalci so letos dominirali ponudniki pretočnih vsebin (Netflix, Apple in HBO Max), prvič v zgodovini emmyjev pa sta nagradi za najboljšo režijo dramske in humoristične serije odnesli ženski – Lucia Aniello za Hacks in Jessica Hobbs za Krono (v kategoriji mini serij pa je slavil režiser Scott Frank za Damin gambit). Poziv ženskam, naj »pokažejo svojo moč, dajo svoj glas, pojejo svojo pesem, povedo svoje zgodbe, da bodo naredile svet boljši«, je v zahvalni govor vključil plesalka, igralka, producentka in režiserka Debbie Allen, ki je prejela nagrado za posebne dosežke v umetnosti.

VARNOSTNI UKREPI

Podelitev je vodil Cedric the Entertainment, ki se je, pričakovano, šalil na račun covida in cepljenja – tako kot tudi nekateri podeljevalci. Varnostni protokoli na prireditvi so bili namreč zelo strogi, vsi udeleženci so bili testirani, morali so nositi maske (razen na odru), zabave po podelitvi ni bilo. Ekipa serije Krona pa je ostala kar v Londonu, od koder so se zmagovalci javljali prek videopovezave.