Ina Shai

"Ljubezen ima več oblik, a vedno se začne s tabo"

Eva Jandl
19. 7. 2021, 21.00
Deli članek:

Martina Šraj, z umetniškim imenom Ina Shai, je bila uspešna pevka že doma, vendar jo je študij odnesel v London, kjer je ostala in kjer gradi kariero glasbenice. Velja za eno izmed najobetavnejših slovenskih izvajalk in avtoric besedil in glasbe, ki ustvarja tako doma kot v tujini. V Londonu je z odliko zaključila študij glasbe na Britansko-irskem inštitutu za moderno glasbo BIMM, njeno glasbo pa predvaja tudi britanski radio BBC London.

osebni arhiv
Po letih eksperimentiranja in ustvarjanja v Londonu zdaj pravi, da je našla svoj zvok.

Po dveh letih ste izdali novi singel What is (Kaj je), pesem govori o ljubezni – kaj je za vas ljubezen, kaj želite sporočiti s pesmijo? In še: ste trenutno samski?

Prava ljubezen pride v mnogih oblikah, a po mojem mnenju se začne s tabo. Kadar si srečen in zadovoljen sam s sabo, ljubezen do drugih občutiš še bolj intenzivno. In če gre za partnerski odnos, je vse še bolj lahkotno, ker veš, da tudi če se kdaj konča, boš popolnoma okej sam. Na splošno nas že od malega filmi in ljudje okoli nas učijo, da obstaja tista ena prava ljubezen. Seveda si velika večina želi najti življenjskega sopotnika, tudi sama, a vse bi bilo veliko lažje, če bi imeli v zavesti, da ni treba, da zveza traja večno, in da je bistvo vsega naša notranja rast in to, da se imamo lepo. Od vsake zveze in ljudi okoli sebe se lahko nekaj naučiš in to je tisto, kar resnično šteje. Trenutno sem srečno samska, a sem pesem napisala, ko sem bila še v zvezi, zato je bila ta navdih.  

Zakaj ste si vzeli dvoletni premor, s čim ste se ukvarjali, čemu oziroma komu ste se posvečali?  

Ta premor je bil pravzaprav viden samo navzven. V resnici nikoli nisem nehala ustvarjati, le prestavila sem izdajo pesmi. Načeloma je bil moj cilj vse pesmi, ki jih bom izdala letos, izdati že lani, a se je zgodila korona in sem nekako začutila, da je bolje še malce počakati. Vesela sem, da je tako. Sicer bi pesem What is izdala že v začetku leta, a sem zanjo želela posneti tudi videospot, zato da je bilo treba počakati, da so se ukrepi omilili. Vse se zgodi z razlogom, torej je že moralo biti tako. Sama sem »koronski« čas izkoristila tudi tako, da sem več časa preživela z družino, začela sem izvajati meditacije in jogo, za kar prej sploh nisem imela časa oziroma si ga nisem vzela. Ti dve zadevi res delata čudeže za moje počutje.

FotoRoom
Trenutno je v Londonu vse več ali manj odprto, a še vedno vlada negotovost, nam je povedala.

Po končanem študiju v Londonu ste tam tudi ostali. Kako ste preživeli čas epidemije, ukrepov? Kako je v Londonu zdaj?  

Ja, res je, v Londonu živim že šest let. Tik pred začetkom epidemije pa sem se usedla na zadnje možno letalo in pripotovala v Slovenijo, saj je bilo vse tako negotovo in nisem želela tvegati, da bi se komurkoli doma kaj zgodilo, jaz pa bi bila »zaprta« v Londonu. No, tako sem dobrih pet mesecev preživela doma z družino, kar je bilo res lepo. Pred tem sem se domov vračala na tri ali štiri mesece, a sem bila vedno zaposlena z nastopi, snemanji in podobno, tako da je bil ta čas z družino res potreben in sem zanj zelo hvaležna. V Londonu je zdaj vse več ali manj odprto, a še vedno vlada negotovost zaradi vseh teh različic virusa, ki prihajajo, zato se lahko vse zelo hitro spremeni.

Imate kdaj domotožje, menite, da se boste kdaj vrnili?

Čeprav mi življenje v Londonu zelo ustreza, sem ugotovila, da imam v zadnjih mesecih večkrat domotožje. Verjetno zato, ker se je življenje, kot smo ga poznali, kar malce ustavilo, težje pa je tudi načrtovati, kdaj bom lahko naslednjič prišla na obisk. Težko se je veseliti, ko veš, da se ukrepi lahko čez noč spremenijo in morda ne boš mogel potovati. Tako je trenutno stanje in to je treba sprejeti, a ni vedno preprosto. Kaj bo v prihodnosti in kje bom živela, pa je zelo težko reči. Se bo treba pustiti presenetiti.

Kakšne so možnosti za uspeh za mlade glasbenike v Londonu? Kakšnso razlike v primerjavi s slovenskimi razmerami?

Možnosti za uspeh vsekakor so, je pa tako kot pri vsaki stvari treba imeti malo sreče, zato je težko primerjati. Vse, kar lahko rečem, je, da je glasbena scena v Londonu veliko bolj razvita in žanrsko raznolika. Tudi sama sem se v vsem tem času res razvila kot glasbenica in izvajalka, saj sem eksperimentirala z različnimi glasbeniki in producenti, in to je tisto, kar se mi je zdelo najpomembnejše.

Se v Londonu preživljate z glasbo ali kako drugače?

Z glasbo, nastopanjem, s pisanjem pesmi in poučevanjem petja, vedno pa sem imela še nekaj za zraven, saj sem bolj »na ziher«, in to se je v koronskem času izkazalo za dobro odločitev. Veliko mojih prihodkov gre tudi za ustvarjanje glasbe, snemanja v studiu, videospote in podobne zadeve, tako da imam rada to svobodo, da mi ni treba skrbeti in pod prisilo ustvarjati nečesa, česar ne čutim.

Nebojša Tejić
Kot ena obetavnejših slovenskih glasbenic je decembra nastopila za predsednika Boruta Pahorja.