princa in brata

Za svojo mamo Diano sta sklenila premirje

Nejc Simšič
1. 6. 2021, 20.50
Deli članek:

Na britanskem dvoru res nikoli nimajo miru, saj se iz tedna v teden soočajo z novimi težavami, škandali in tudi lepimi trenutki. Tokrat sta na očeh javnosti spet princa William in Harry, ki sta dosegla »čast« za svojo pokojno mamo, princeso Diano.

Profimedia
Brata Harry in William sta podala skupno izjavo na odmevno preiskavo glede Dianinega intervjuja leta 1995.

Skoraj 26 let po smrti princese Diane je namreč posebna preiskava pokazala, da je Martin Bashir, novinar ugledne televizijske mreže BBC, leta 1995 princeso prepričal v enega najbolj odmevnih intervjujev v zgodovini z zvijačami in zahrbtnim zavajanjem.

Spomnimo, kmalu po intervjuju leta 1995, v katerem je Diana razkrila zelo osebne podrobnosti iz zakona s princem Charlesom, je kraljica Elizabeta II. odobrila njuno ločitev. Nekateri zdaj celo menijo, da je intervju vodil v princesino smrt. Marca letos so z londonske policije sporočili, da kazensko preiskovanje BBC-jevega intervjuja iz leta 1995 »ni primerno«, pred dnevi pa so se vendarle odločili, da bodo podrobneje pregledali primer, ki se nanaša na televizijski pogovor novinarja Martina Bashirja s princeso Diano. Intervju si je takrat ogledalo kar 23 milijonov ljudi, njegova vsebina pa odmeva še danes.

Profimedia
Dejstvo je, da je novinar Martin Bashir do legendarnega intervjuja z Diano prišel z zvijačami in zahrbtnim zavajanjem.

Na preiskavo sta se odzvala tudi brata, princa William in Harry. Oba sta podala kritično mnenje glede spornega intervjuja s svojo materjo, pri čemer vztrajata, da je »pogovor vplival na njen strah, paranojo in izolacijo od sveta. Najina mama je zaradi tega izgubila življenje, pa se kljub temu na tem področju ni nič spremenilo.« Ob tem sta zahtevala, da se intervju nikoli več ne predvaja.