Mladi očka Gašper Grošelj

Pred osmimi leti se je moral dodobra potruditi, da je osvojil Tanjo Žagar

Andreja Comino / Revija Zarja Jana
23. 5. 2021, 18.24
Posodobljeno: 23. 5. 2021, 21.11
Deli članek:

Za spremembo nisi nikoli prestar.

Zarja Jana
Osebni trener in mladi očka Gašper Grošelj

Ko pogledaš visokega, temnolasega, izklesanega in zgovornega moškega, težko verjameš, da je bil 41-letni Gašper Grošelj, eden od treh sinov ljubljanske oblikovalske legende Marjete, nekdaj suhljat in nesamozavesten mladenič, ki je treniral kolesarjenje in košarko. Pred četrt stoletja se je vpisal v fitnes, da bi pridobil malo mišične mase in samozavesti, s katero bi laže osvojil punco. Trdo je garal in uspelo mu je postati eden najbolj zaželenih osebnih trenerjev; veliko ljudi je pripeljal do želele postave. Z veliko iznajdljivosti in vztrajnosti je osvojil celo Tanjo Žagar, s katero imata ljubkega štirimesečnega sina Marcusa. Gašper se zasmeji, da njegova Tanja ni pevka, temveč postavna temnolaska z Vrhnike, za katero se je moral pošteno potruditi. A bilo je več kot vredno ...

Mladega očka smo ujeli sredi dela. »Ljudje se čedalje bolj zavedajo, da zdravo in lepo telo nista samoumevna, zanju se je treba potruditi. Korona jim je prinesla nekaj dodatnih neželenih kilogramov, pa je čas za ukrepanje. Za to so pripravljeni tudi nekaj narediti. Velikokrat pa jim zmanjka znanja, volje, moči, vztrajnosti ... In takrat na pomoč pokličejo mene. Ne kupijo vadbe, temveč rezultat – postavo, kot si jo želijo, in nekoga, ki jim odločno in brez popuščanja pomaga na tej poti,« pravi Gašper, ki se je veliko izobraževal v tujini, zato ga situacija s covidom in zaprtje telovadnic lani nista spravila iz tira. Že prej je namreč večino svojih vadb prenesel na splet. »V tujini so bili glede tega precej pred nami. Tam je čas še dragocenejši in ljudje so si že zdavnaj izračunali, da lahko v času, ki ga porabijo za vožnjo v telovadnico in domov, praktično že opravijo vadbo in imajo čas še za druge stvari. Zato so se osebni trenerji in drugi, ki jim pomagajo, že pred leti prilagodili in ponudili drugačne načine vadb. To sem storil tudi sam in bil eden od pionirjev v Sloveniji,« pove Gašper, ki se tako lahko posveti več ljudem ne glede na oddaljenost od njegove domače Ljubljane. Sam se je dodobra izobrazil na področju osebnega trenerstva, a je bila pot dolga.    

Pionir v fitnesu

»Ko sem začel hoditi v fitnes, sem bil 16-letni suhljat mulc, ki si je želel oblikovati telo, da bi bil bolj všeč puncam. Sošolke v gimnaziji so se bolj ozirale za tistimi, ki so oboževali skupino Metallica, kadili travo, pili pivo ... Meni pa to ni prijalo. Želel sem si drugačnega življenja. In sem začel nekajkrat na teden trenirati. Takrat so bili v Ljubljani trije fitnesi in nekaj inštruktorjev. Imel sem srečo, da sem naletel na Kristijana, ki je res obvladal svoje delo. Prej sem še treniral kolesarstvo, a se v njem nisem izkazal. Na tekmah sem bil vedno pri koncu, pri 'downhillu' sem grdo padel in se pošteno potolkel. Na fitnesu pa so se hitro pokazali rezultati. Mišice so mi začele rasti, ugotovil sem, da v kolesarstvu nisem mogel biti uspešen, ker nimam telesa za vzdržljivostne športe. Košarka mi je šla kar dobro, zelo pa sem se izkazal pri eksplozivnih športih. Oblikoval sem si telo, okrepil samozavest in se nekaj let med študijem tudi preživljal kot maneken,« se spominja Gašper, ki ga je počasi začelo zanimati osebno trenerstvo. Prebiral je vedno več knjig o tem, obiskoval izobraževanja, naredil licenco. »Nabral sem si veliko znanja in ga z veseljem prenašal na druge. Pri tem je pomembno, da si avtoriteta, tudi strog, kadar je treba. Delal sem po različnih fitnesih in v četrt stoletja videl najrazličnejše stvari. Nič takega ni, če pride kdo s 120 ali 130 kilogrami in si želi spremembe. Vendar tu ne gre samo za hujšanje, v ozadju je veliko drugega in globljega od trenutno priljubljenih diet. Gre za dober življenjski slog, pravilne odločitve, ki jih sprejemamo vsak dan. Vsak človek ima svoje želje in motive. Pomembno pa je tudi zavedanje, kaj pomenijo spremembe in ali imaš dovolj moči za vztrajanje. Vedno si je bolje vzeti več časa za raziskovanje sebe. Nikoli ni prepozno, češ, nima smisla, smo prestari. Ni tako! Vedno je čas za nove odločitve. Res pa je, da trener ne more čisto nič narediti namesto tebe. Vsak se mora odločiti in delati sam. Lahko te pa vodi, podpira, spodbuja, kadar ne gre ravno najbolje,« razlaga in dodaja, da v vsakem človeku vidi potencial. Seveda pa si je treba zadati realne cilje, oblikovati nove (uspešne) navade. Tega se drži tudi sam. Resno se je zakopal v delo in postajal čedalje uspešnejši. Na ljubezenskem področju pa mu dolgo ni šlo najbolje, je iskreno priznal. Vse dokler ni nekega dne opazil temnolase Tanje ...

Zarja Jana
Osebni trener in mladi očka Gašper Grošelj

Za pravo ljubezen se je treba potruditi

»Dolgo nisem znal pristopiti k puncam. Moral sem dozoreti, da sem si zgradil lepo partnerstvo, zakon, družino ... Nisem bil samozavesten, pri puncah sem igral na to, da sem bil videti frajer, ne pa da bi znal lepo pristopiti in se začeti pogovarjati. Tanjo sem pred skoraj desetletjem zagledal v enem od ljubljanskih lokalov. Deset sekund sva se gledala in prešinilo me je, da je to to. Upal sem, da jo bom še kdaj srečal in bova nekako vzpostavila stik. Imela sva veliko takih srečanj, preden sem si jo po treh letih upal začeti osvajati. Bil sem vztrajen in se nisem pustil odgnati njeni zadržanosti,« se smeji Gašper, Tanja pa hitro doda, da je zaradi enakih imena in priimka, kot ju ima znana pevka, na Facebook dobivala veliko »ženitnih« ponudb. A ker je bil Gašper vztrajen, med drugim ji je domov poslal celo tekaške nogavice in jo povabil na skupni tek, se je počasi odtajala. Ugotovil je, denimo, da ji je všeč Severina in je prijatelja Rajmonda, ki živi v Opatiji, prosil, naj kupi dve vstopnici za Severinin koncert, kolegi v fitnesu, ki so mu povedali, da snemajo za Severino, pa so pevko prosili, ali bi napisala, da bi rada Gašperja in Tanjo videla na svojem koncertu. »Katera punca pa ne bi padla dol, če bi jo fant tako osvajal,« se smeji Tanja in dodaja, da sta se počasi spoznavala in postajala par. Zdaj sta skupaj osem let. V tem času sta ugotovila, da ju povezuje veliko stvari – od športa, glasbe, dobre hrane do potovanj, še zlasti pa Italija. V Rimu, na slovitih Španskih stopnicah, jo je zaprosil za roko, no, v športnem slogu se pošali, da je naredil izpadni korak, pred letom in pol sta se poročila v italijanskem slogu la dolce vita. »Vse sva pripravila sama. In če bi se poročila še enkrat, bi bilo vse enako. Bilo je nepozabno. Konec avgusta, ko so se najini prijatelji in člani družine vračali z dopusta, vsi smo bili sproščeni, veseli, uživali smo v druženju, glasbi in dobri kulinariki. Kot da bi vedeli, da bo naslednje leto korona in kaj takega ne bi bilo mogoče,« se smejita zakonca, ki sta desetega decembra lani postala starša ljubkega Marcusa.

Aktivni očka

»Poimenovala sva ga po rimskem filozofu Marcusu Aureliusu. Za svojega sina si nisem želel nekega lahkotnega, trenutno modnega imena, temveč nekaj s pomenom, kar bo odražalo njegov značaj. Tanji sprva ni bilo najbolj všeč, zdaj pa je navdušena,« pove Gašper, ki se dobro znajde v očetovski vlogi. »Prve dneve in tedne po rojstvu Marcusa je bila seveda glavna Tanja, zdaj pa sem pri skrbi zanj tudi jaz povsem suveren. Navdušen sem nad sinovim napredkom. Z njim je eno samo veselje! Otrokom je vseeno, kakšne znamke so vozički, posteljice, obleke in drugo, kar se zdi tako pomembno mnogim staršem. Pomembno je, da so siti, previti, naspani in obkroženi z ljubeznijo. Slednje mu s Tanjo želiva dati čim več. Sicer pa smo ves čas v gibanju. To, o čemer govorim drugim, živim. Držim se pravila vsaj deset tisoč korakov na dan. Z vozičkom in psom nas boste vsak dan srečali na Rožniku, po ljubljanskih ulicah, v naravi, na Bledu in še marsikje. V vsakem vremenu, saj (slabo) vreme ni izgovor, da ne bi bili aktivni,« pove Gašper, ki glede vztrajnosti občuduje tudi svojo mamo Marjeto. Pri svojih 76 letih je še vedno zelo aktivna. Vsak dan vadi jogo, obiskuje svojo delavnico, pri marketingu in predstavljanju na spletnih omrežjih pa pusti snahi in sinovom, da ji pomagajo. Matej je doktor ekonomije in vodja raziskovalno-razvojnega oddelka v podjetju AvantCar, kjer razvijajo napredne rešitve mobilnosti kot storitve (npr. souporaba električnih vozil Avant2Go), Luka pa je inštruktor varne vožnje in najbolj znan slovenski »drifter«. Gašper jo je razveselil s četrtim vnukom. Verjetno pa jo bo še s kakšnim, saj si oba s Tanjo želita, da Marcus ne bi bil edinec.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.