NE ZAVRZITE

S čebulnimi in česnovimi olupki do krepkega zdravja

M.K.
23. 5. 2021, 19.00
Deli članek:

Včasih so naše babice poznale številne trike, pri katerih so uporabile tudi tiste dele zelenjave, ki jih danes pogosto zavržemo. Ali veste, kako koristni so čebulni in česnovi olupki?

Profimedia
Olupki naj nikar ne romajo v smetiščno kanto, temveč na kompost.

Čebula in česen sta nepogrešljivi vrtnini v naši kuhinji, uporabna sta tako v kulinariki kot tudi v ljudskem zdravilstvu. Kakorkoli obrnemo, preprosto ne smeta manjkati. Pri kuhi čebulo in česen vedno olupimo ter uporabimo le svež in čvrst del, olupke, polne hranljivih snovi, pa zavržemo. Tanka lupina je sicer odličen vir vitaminov A, C in E ter kvercina, močnega antioksidanta, ki ima pozitiven učinek na telo. Olupke lahko uporabite pri pripravi juh, omak, pečenk in drugih jedi ter jih, preden hrano postrežete, preprosto odstranite.

Z olupki nad bolezni srca

V česnovih olupkih najdemo fenilpropanoidne antioksidante, ki varujejo pred staranjem in boleznimi srca ter ožilja in krepijo imunski sistem. Dokazano znižujejo krvni tlak in pozitivno vplivajo na raven holesterola. Čebulni olupki pa so nepogrešljivi pri kožnih boleznih. Že od nekdaj so jih uporabljali za odstranjevanje bradavic, koristni so tudi pri dermatitisu, oteklinah in krčnih žilah. Zato naj nikar ne romajo v smeti, temveč jih koristno uporabite.

Uporabite celo ali samo olupke

Da bi iz čebule dobili kar največ koristnih snovi, čebulo v lonec položite kar celo, z olupki vred. Tako boste hrano obogatili s kvercetinom in drugimi spojinami, ki jih sredica čebule ne vsebuje veliko. Olupke lahko tudi shranite v vrečko in jih nato uporabite skupaj s preostalo zelenjavo pri pripravi juh, omak ali obar. Obrok boste tako obogatili s čudovito zlato barvo, antioksidanti in vitamini.

Česen uživajte surov

Pomlad je čudovit letni čas, ki nam omogoča tudi uživanje prvih plodov vrta, med katerimi bo kmalu česen. Pri mladem česnu so uporabne tudi aromatične lupine. Največ koristi od česna sicer dobimo, če ga zaužijemo surovega, zato naj ne manjka v solatah ali lično dekoriran na zrezkih. Kot že vemo, je česen močan antibiotik, ki deluje proti bakterijam, glivicam in čisti naše telo.

Razkužite zrak

Gre sicer za precej nenavaden trik, a resnično deluje. Česen lahko v kombinaciji z lovorjem uporabite tudi za razkuževanje in dezinfekcijo prostorov. Potrebovali boste glavo česna. Previdno odstranite vse stroke in vzemite del s pecljem. Položite v posodico in dodajte dva lovorova lista. Vsebino prižgite in poskrbite, da bo tlela. Z dimom, ki sicer ni najbolj prijeten, se sprehodite po stanovanju. Dim bo v trenutku uničil vse bakterije in viruse ter razkužil stanovanje.