Spomini

Ganljivo: tako je kraljica, ko je sama sedela v prvi vrsti, ob sebi "imela" Filipa

R.T.
18. 4. 2021, 11.58
Posodobljeno: 18. 4. 2021, 12.46
Deli članek:

Robec in fotografija ...

Profimedia
Britanska kraljica Elizabeta II.

Včeraj so na Otoku k večnemu počitku položili princa Filipa, ki je umrl prejšnji teden. Vojvoda Edinburški bi junija praznoval 100. rojstni dan.

Britanska kraljica Elizabeta II. je povsem sama sedela v prvi vrsti kapele sv. Jurija, kjer se je odvila pogrebna slovesnost - prizor, ki je ganil mnoge.

Britanski mediji danes poročajo, da je kraljica v tistih težkih trenutkih v torbici britanske znamke Laurent nosila nekaj spominkov na pokojnega moža. Tako naj bi v njej imela enega od njegovih in zanj značilnih brezhibno zloženih belih robcev ter majhno fotografijo, ki naj bi nastala na Malti.

S slednjo naj bi želela počastiti njuno dolgoletno zakonsko zvezo. Med letoma 1949 in 1951 sta kot mladoporočenca živela na obrobju malteške prestolnice Valletta, kjer je bil kot mornariški častnik stacioniran Filip. Kraljica je pozneje dejala, da je bilo to eno od najlepših obdobij njenega življenja, saj je le takrat lahko živela normalno. Tja sta se vrnila večkrat – tudi leta 2007, ko sta praznovala 60. obletnico poroko.

Kraljica si lasti približno 200 Laurentovih torbic. V njih pogosto prenaša zbirko malenkosti za srečo, ki so ji jih podarili otroci in vnuku. A verjetno nobena od njih ne bo imela take teže kot ta, ki jo je imela pri sebi, ko se je poslavljala od moža.

Ob vencu iz belih lilij je počivalo njeno na roke napisano posvetilo.

Diamantna broška, ki jo je nosila, je bilo darilo, ki ga je njeni babici Mariji Teški ob poroki s kraljem Jurijem V. Britanskim leta 1893 podarilo mesto Richmond.