zakonca o življenju v stockholmu

Od Slovenije do Švedske in nazaj

Janja Ulaga
22. 3. 2021, 21.33
Deli članek:

Gostja tokratne oddaje Slovenija brez meja na Radiu Veseljak je nekdanja evrovizijska predstavnica Manuela Brečko, poročena Hvala, z umetniškim imenom ManuElla, za katero smo maja 2016 navijali v Stockholmu.

osebni arhiv
Manu in Marjan Hvala.

Še istega leta, ko je stala na evrovizijskem odru, se je s partnerjem Marjanom Hvalo preselila na Švedsko. Tam sta se na hitro ulovila, posvetila glasbi, stkala močne vezi z glasbeniki in producenti. Čeprav je Stockholm znan po tem, da se na prosto stanovanje čaka po dvajset let in več, sta imela srečo, da sta se lahko vselila takoj. »Bilo nama je namenjeno,« pravi Manuela, ki še vedno trdi, da je bila selitev na Švedsko ena najboljših odločitev v njenem življenju. »Te izkušnje so neprecenljive. Spoznala sem avtorja sebi najljubših skladb, z njim sem lahko delala, ustvarjala, se nadgradila. Vse je šlo kot po maslu, le vreme nama ni bilo pisano na kožo. Tam je res hladno, mi pa smo ljudje sonca,« je dejala simpatična sogovornica, ki zdaj z možem živi v Ljubljani in snema nov album.

Na Švedskem sta spoznala, ustvarila in dosegla vse, kar sta lahko in sta želela. Še pravočasno je prispela ponudba za posel, ki ga Marjan ni mogel zavrniti. Ker je bilo delo vezano na Slovenijo in Hrvaško, nista imela druge možnosti, kot da se preselita nazaj v Slovenijo, in tudi za to priložnost sta zelo hvaležna. Čas korone je položil na mizo še zadnje dokaze, da je Slovenija zares krasna dežela, ki navduši, ogreje srce in telo, kar sta na Švedskem najbolj pogrešala.

Njen partner Marjan Hvala je zastopnik za svetovno znano znamko klaviatur Yamaha, sicer pa po rodu Trboveljčan, ki se je rodil v glasbeni družini. Nič presenetljivega torej, da je prvo skupino ustanovil že v osnovni šoli. 

Skupino Mladi upi je ustanovil že pri rosnih desetih letih

Skupina Mladi upi je nastala v začetku 80. let. V njej so bili sami osnovnošolci iz Trbovelj. Najprej so pričeli z nastopanjem v svojem mestu, nato pa kmalu ni bilo vasi, kjer se ne bi pojavili. Njihovo uspešnico Naš ata je zanje napisal Oto Pestner, besedilo pa je prispeval Jože Andrej Čibej iz Trbovelj. Z njo so zmagali na Veseli jeseni, Naš ata pa je postal velik hit v Sloveniji, pa tudi prek naših meja ga je bilo možno slišati.

S svojim očetom je po slovenskih osnovnih šolah več kot dve desetletji prirejal prireditev Korajža velja. Tako je spoznal tudi svojo sedanjo ženo, našo sogovornico Manuelo.