rosvita pesek

Morda pa je še čas za streznitev in lepše praznike

Eva Jandl
3. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

Televizijska voditeljica pravi, da nismo dovolj pazili drug na drugega in smo tako zdravnike in osebje zdravstvene nege potisnili v ogenj, a še vedno upa, da bi lahko imeli lepše praznike.

Primož Lavre
Enotnosti, tako sanjske, kot je bila ob plebiscitu, zdaj v obrambi pred covidom-19 nismo zmogli, pravi Rosvita.

Televizijska voditeljica Rosvita Pesek tako kot večina, ki ima to možnost, dela od doma. Trenutno za 23. december pripravlja oddajo o plebiscitu, saj je tudi avtorica številnih dokumentarnih filmov na TV Slovenija, je namreč doktorica zgodovinskih ved in avtorica petih samostojnih zgodovinskih monografij. »In že vidim, kako nas bodo polna usta besed o tem, kako smo bili za plebiscit enotni, soglasni, potem pa nikoli več! Pa kako bi bilo lepo, da bi še kdaj bili,« pravi Peskova. »Zamrazili smo. Vsi skupaj. Oblast in državljani. Dobili smo jasna opozorila od stroke in jasna navodila od politike. Nismo jih spoštovali. Te enotnosti, tako sanjske, kot je bila ob plebiscitu, zdaj v obrambi pred covidom-19 nismo zmogli. Nismo se skupaj postavili za svetost vsakega življenja in nismo dovolj pazili drug na drugega. Mislili smo, da bodo zdravniki in sestre že rešili življenja. Pa ne morejo, vsaj ne vseh. V bistvu smo njih potisnili v ogenj, naj s svojo zavzetostjo, človekoljubnostjo rešujejo življenja tistih, ki jih je našel novi koronavirus,« o razlogih, da se število okuženih ne zmanjša, razmišlja Rosvita.

Branka Timpran
Rosvita s partnerjem Mitjo Ferencem.

OPTIMISTIČNA

A kljub temu ostaja optimistična. »Spoštujemo ukrepe, razkužujemo, ohranjamo distanco, držimo se ožjega družinskega kroga, ne pritiskamo, naj se vse dejavnosti odprejo, pač pa izkoriščamo ta podarjeni čas za krepitev svojih družinskih vezi, vzgojo, za reči, ki jih že dolgo nismo počeli, pa je zdaj spet čas zanje,« zaključi voditeljica, ki upa, da je morda še čas za streznitev in lepše praznike.