ŠKANDAL

Je princ Filip res trpel s kraljico?

N.S.
21. 10. 2020, 20.20
Posodobljeno: 21. 10. 2020, 21.57
Deli članek:

Na prodajne police je prišla nova knjiga o vojvodi Edinburškem, ki jo je napisala Ingrid Seward. Razkritih je še nekaj podrobnosti o tem, kako je princ Filip sprejel tako pomembno življenjsko odločitev in postal soprog Elizabete II.

Profimedia
Princ Filip z ženo Elizabeto II. ob svojem 99. rojstnem dnevu julija letos.

Britanska kraljeva družina se očitno še nekaj časa ne bo znebila govoric in dokazov, da v njihovem življenju ni vse tako rožnato, kot se zdi.  

Potem ko je veliko prahu dvignila knjiga o princu Harryju in Meghan, ki sta izstopila iz kraljeve družine, je zdaj luč sveta ugledala nova knjiga avtorice Ingrid Seward, ki o britanski kraljevi družini poroča že vse od 80. let in je na to temo napisala že več kot 20 knjig.

Pred kratkim je javnosti predstavila knjigo z naslovom Princ Filip odkrito: Mož svojega stoletja (v izvirniku Prince Philip Revealed: A Man of His Century), v kateri podrobneje opisuje zgodbo princa Filipa. Ko je spoznal Elizabeto II., je bila še princesa, sam pa je bil pomorski častnik, ki je prestolonaslednico hitro očaral. Po zapisih v knjigi je Elizabeta takoj vedela, da je Filip tisti, s katerim bo preživela vse življenje. Poročila sta se leta 1947, ko je bila Elizabeta stara 21, Filip pa 26 let. Čeprav je imel pomisleke glede poroke in svojega življenja, sta zakonca po obljubljeni zvestobi uživala v nekaj srečnih, brezskrbnih letih, dokler ni leta 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI. V tistem trenutku se je Filip odpovedal svoji pomorski karieri in postal popolna podpora svoji soprogi, novi britanski kraljici.

»Filipa so nenehno zbadali in ga izobčili,« je o prvih nekaj letih življenja z britansko kraljevo družino zapisano v knjigi, povzete pa so besede njegovega prijatelja Mika Parkerja. Elizabetina sestrična Margaret Rhodes pa je pred smrtjo avtorici knjige v izjavi povedala, da je Filip čudovit človek, ki zna z majhnimi otroki, a se je od njih nekoliko oddaljil, potem ko so odrasli.