Zlatko Pejaković

»Moč mi daje publika, ki pod odrom poje z mano«

E.J.
11. 11. 2019, 20.40
Deli članek:

Legendarni hrvaški pevec Zlatko Pejaković o nastopu pred slovensko publiko in o razlogu, da je na vrhuncu kariere v ZDA zapustil Las Vegas in se vrnil v domov.

Promo
Kmalu bo praznoval 70. rojstni dan, a kot pravi, ima vsak dan več energije za nastopanje pred publiko.

Hrvaški pevec Zlatko Pejaković (69) velja za eno najbolj prepoznavnih oseb na hrvaškem medijskem nebu. Za seboj ima že 51 let glasbene kariere, deloval je v skupinah Dinamiti in Zlatni akordi, s skupino Korni je leta 1974 nastopil na Evroviziji s pesmijo Moja generacija in osvojil 12. mesto, zelo uspešen pa je bil tudi na festivalih, kjer je nizal zmage. Kljub svoji starosti je Zlatko poln energije in ustvarjalnosti. »Imam vedno več energije in volje nastopati,« pravi. Z njim smo se srečali na Radiu Aktual, saj bo hrvaški zvezdnik eden izmed nastopajočih na 12. rojstnem dnevu Radia Aktual v Stožicah 6. decembra. »Na glasbeni sceni sem prisoten že 51 let. Pred vojno sem veliko nastopal tudi v Sloveniji,« pripoveduje Zlatko o času zadnje vojne v regiji. »Bil sem v ZDA, ko sem izvedel, da se je doma začela vojna. Bil sem v Las Vegasu, na vrhuncu svoje kariere, pel sem v hotelu Flamingo in obetala se mi je mednarodna kariera. Na televiziji sem videl napad na Hrvaško, da bombardirajo mojo domovino, in takrat se je v meni nekaj premaknilo, že naslednji dan sem zapustil ZDA in odpotoval v Frankfurt, nato pa do Maribora, kjer so me čakali starši. Odločil sem se, da bom pomagal z dobrodelnimi koncerti, nisem prijel za puško. Znova sem odpotoval v Ameriko in tam imel mnogo koncertov, čutil sem, da je to moja dolžnost.«

Radio Aktual
Legendarni pevec v družbi voditeljice Anite Gošte in Deana Windischa med obiskom Radia Aktual

APLAVZ SLOVENSKE PUBLIKE

Zlatko se je nato vrnil domov in ustvaril kariero doma, veliko je nastopal tudi v tujini. »Bil sem v Avstraliji, večkrat v Ameriki in vsepovsod naokoli, res sem veliko potoval. Moja hrvaška publika mi je očitala, da sem jo zapustil, a je nisem. Naj povem, da se zelo veselim nastopa v Sloveniji. Imel sem namreč koncert v Sloveniji, bil je manjši koncert in videl sem, da je prišla malo starejša publika, ki je poznala moje pesmi. In pri drugi pesmi so se vsi počasi vstali, me poslušali ter peli z mano ... Bilo je neverjetno, v vsej svoji karieri še nisem doživel česa takega. In po koncu sem dobil takšen aplavz ... To je tista moč, energija, ki me še danes drži – publika, ki poje z mano. Navdušenje in lepota aplavza. Jaz sem še vedno fant pri 25 letih, ko stopim na oder. Pozabim na vse, kar se je dogajalo in kar se bo, zame obstajata samo oder in publika,« pravi energični Zlatko.