Izklesano telo

Marko Potrč in njegova naložba za starost

Alenka Sivka / revija Zarja
20. 5. 2019, 06.42
Deli članek:

Spominja na Brada Pitta v Troji. Fotografije napetih mišic rad deli tudi na družabnih omrežjih. Nekateri se ob to spotikajo, a Marko se za očitke, češ da pretirava, ne zmeni.

Osebni arhiv
"Zelo intenzivno zdaj spet treniram približno zadnjih pet let."

Uživa v športu in v premagovanju samega sebe. Verjetno so ga tudi zaradi tega izbrali za voditelja oddaje Fittest Family, ki se začne 6. maja na Planet TV.

Na Planet TV boste vodili oddajo Fittest family – verjetno ste pravi človek za to, saj ste zadnje leto res izjemno fit.

V športu, izzivih in vodenju oddaj izredno uživam. Zame je torej vodenje te oddaje popolna kombinacija!

Smo Slovenci športen narod? Ne mislim izjemnih posameznikov, ki nam nosijo medalje, ampak »navadne« ljudi, ki se podijo po gozdovih, s kolesi, se potijo v fitnesih, igrajo tenis ...

Absolutno! Ne boste verjeli, a po zadnji raziskavi naj bi bili celo na prvem mestu! Na svetu! Zakaj to vem? Ker so se prav te dni pri nas mudili ljudje z belgijske nacionalne TV – produkcija Warner Bros, ki je med drugim tudi z mano snemala dokumentarec na podlagi te raziskave in odličnega rezultata za Slovenijo. Z mano kot ambasadorjem in zagovornikom zdravega načina življenja so bili ves dan na snemanju oddaje The Fittest Family. In če pomislite na povprečno slovensko družino med počitnicami na hrvaški obali – od koles na avtomobilih do teka ob morju ... Tako preživlja dopust precej več Slovencev kot pa naših sosedov. To me seveda zelo veseli, a je še veliko prostora za izboljšanje. Veliko!

Koliko let je, odkar ste začeli graditi svoje telo?

Mislite zadnji čas? Treniral sem veliko športov vse življenje. Tako zelo intenzivno pa zdaj spet treniram približno zadnjih pet let.

In zakaj ste se tega lotili tako nepopustljivo?

Ker mi tako ustreza. Ker v tem uživam. Ker sem v športu, naporu in premagovanju samega sebe zmeraj užival. Pa tudi zato, ker na to gledam kot na naložbo v zdravo, vitalno ter lepo starost. Menim, da najkasneje okoli 40. leta začneš postavljati temelje za lepo starost, kar se moči in zdravja tiče.

Koliko odrekanja je bilo potrebnega? Takšnega in drugačnega?

Na to ne gledam kot na odrekanje. Na to gledam kot na discipliniran način življenja. In to mi ustreza, ker zelo uživam v rezultatih.

Maja Slavec
Marko z Lili, ko še ni gradil svojega telesa.

Kako se prehranjujete? 

Edina omejitev je, da ne jem nezdrave hrane. Ocvrto, pretirano sladko ali procesirano z dodanimi ojačevalci, umetnimi aromami in podobno izključim. Res pa je, da pazim na ustrezno razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami ter drugimi snovmi glede na potrebe mojega telesa. To pa je spet povezano s treningi.

Koliko se gibljete? Kaj vse počnete?

Počnem vse. Vsaj  trikrat na teden tečem. V fitnesu sem šestkrat na teden. V telovadnici za borilne veščine sem dvakrat na teden. Vsako jutro naredim trening s kolebnico in tako naprej. Ta čas med delom najdem. Preprosto ga moram.

Imate naprave za fitnes doma ali morate hoditi v telovadnico?

Doma imam osnovno opremo, da lahko v skrajni sili naredim trening tudi doma.

Ali kdaj slišite pripombo, da pretiravate?

Hm ... Se vam zdi, da je o tem sploh treba razpravljati? Moje telo, moj način življenja, moji rezultati. Če živimo v času, ko ljudem s čezmerno telesno težo ni družbeno sprejemljivo reči, da pretiravajo z nezdravim načinom življenja, a bomo potem »udrihali« po ljudeh, ki se trudijo širiti besedo o zdravem načinu? To je sprto z vsako logiko, izvira pa, kot veliko stvari, iz zavisti in nekaterih kompleksov. Zato se ob tovrstnih »očitkih« ali celo bolj podlih napadih samo nasmehnem, ali pa se celo narahlo z dlanjo udarim po čelu. Sam nimam nič proti nikomur. Celo občudujem in zelo spoštujem ljudi, ki imajo, recimo, čezmerno težo, pa so se odločili nekaj spremeniti. Sam si želim z zgledom spodbuditi ljudi k gibanju. Če kdo misli, da je to treba obsojati ali ob tem vzbujati pomisleke, priporočam, da pomisli še enkrat.

Kaj pravita na vaš asketski način življenja vaša otroka – menite, da ste jima za zgled?

Seveda! Vedno večja je njuna želja, da z mano trenirata. Še posebej Inja, ki kljub mlajšim letom ne želi zaostajati. (smeh) Ampak seveda vse v okvirih, primernih za njuna leta.

Kaj pravi vaša Lili, nekje je zapisala, da je v nosečnosti pospravila tudi polno škatlo piškotov? Ima kdaj zaradi vas slabo vest?

Ne, ne ... Lili ima nekaj, kar je na njeni strani – gene. (smeh) Poleg tega je tudi ona aktivna.

Kako pa se vi počutite v svojem telesu – kako se vidite?

Odlično! Sicer ne bi vztrajal in tako živel.

Osebni arhiv
»Samo začnite. Zdaj, takoj. Ne jutri, ali pa 'samo ta praznik še'. Naredite zdaj takoj deset počepov, deset sklec in deset trebušnjakov. Evo, to je bil vaš začetek!«

Se ob vsem tem delu »na sebi« – dobesedno – ukvarjate tudi s svojo »notranjostjo«?

Glede na to, da se zmeraj trudim videti vsako situacijo tudi skozi oči drugega, da si prizadevam poiskati skupno pot in se tudi umaknem, kadar vidim, da je to najbolj modro, lahko rečem, da precej delam na tem. Vsaka takšna situacija zahteva precej samoobvladovanja. To pa je mogoče samo, če imaš vse razčiščeno sam s sabo. Zdaj bi bilo zelo trendovsko napisati, kako vsak dan meditiram. Ampak to bi bila laž. Takšnih laži pa ne potrebujem, da bi izpadel imenitno. Se pa velikokrat vprašam – sem naredil vse, da bi se zadeva najbolje iztekla? Ne za lasten ego, ampak za vse strani? In to je moje vodilo.

Ali tudi berete o gradnji mišic, teku, prehrani, zasledujete trende?

Kolikor vidim na omrežjih, ker me to zanima. Sicer pa imam brata, ki se nenehno izobražuje in velikokrat deli z mano kakšno novost. Osebnega trenerja načeloma več nimam, ker se zdaj že kar dobro poznam. A za kak nasvet se zmeraj obrnem na brata.

Boste tak način življenja poskusili ohraniti, dokler bo šlo?

Seveda.

Na kaj mislite, kadar se vam ne ljubi, ko se težko pripravite h gibanju, teku, raztegovanju?

Na rezultate in na počutje, ki je nagrada za disciplino.

Še nasvet našim bralcem, ki si želijo imeti lepo, izklesano telo – pa ne vedo, kako se lotiti, kje začeti.

Preprosto. Samo začnite. Zdaj, takoj. Ne jutri ali pa »samo ta praznik še«. Naredite zdaj takoj deset počepov, deset sklec in deset trebušnjakov. Oziroma kolikor gre. Za to vam ni treba v telovadnice. Niti ven. Niti preobleči se vam načeloma ni treba za to. Evo, to je bil vaš začetek! Zdaj pa to vzdržujte in nadgrajujte vsak dan. Če vam to uspe, čestitam!

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 20, 14. 5. 2019
Zarja št. 20, 14. 5. 2019