KRALJEVI DVOR

Kraljica in prva dama sta umirili politične napetosti

Sonči Nered Čebašek
22. 11. 2018, 20.15
Deli članek:

Napovedi, da se zaradi nedavne kritike francoskega predsednika Emmanuela Macrona o belgijskem nakupu vojaških letal napovedani državniški obisk lahko sfiži, se niso uresničile.

Profimedia
Belgijska kraljica Mathilde in prva dama Francije Brigitte.

Dvodnevni uradni obisk francoskega predsednika Macrona v Belgiji je bil načrtovan že v začetku avgusta in že vnaprej »obsojen« na uspeh. Odnosi med Francijo in Belgijo so že tradicionalno dobri, zato so se predvidevali uspešni pogovori z gospodarstveniki in prijetno druženje z belgijskim kraljevskim parom.

Počilo tik pred zdajci

Le štirinajst dni pred napovedanim Macronovim obiskom pa je prišlo do zapleta. Belgijski premier Charles Michel je namreč napovedal, da bo belgijska letalska flota svoje vrste okrepila z nakupom 34 modernih ameriških lovskih letal. S tem Michel zadal udarec dosedanjemu dobavitelju letal, francoskemu podjetju Rafale. Macron je bil ob tej informaciji ogorčen. Javno je izrazil obžalovanje, češ da je odločitev v popolnem nasprotju s strateškimi interesi Evrope in da Evropa nikoli ne bo postala močna, če ne bo suverena in se ne bo znala sama braniti.

Ugibanja

Poleg politično-gospodarskega tankega ledu, ki bi lahko povzročil odpoved obiska, se je veliko ugibalo tudi o soočenju belgijske kraljice in francoske prve dame. Mathilde (45) namreč prisega na izjemno zadržan modni slog, medtem ko Brigitte (65) pooseblja francoski šik in drznost ter se oblači v najdražje modne znamke. Kaj če se bosta šli modno vojno?

Vse gladko

No, do odpovedi obiska ni prišlo, izražanje prijateljskih vezi je šlo celo do nenavadnih izlivov nežnosti, dami pa sta očitno postali celo prijateljici.

Profimedia
Ob večerni zdravici med gostiteljem kraljem Filipom in gostom Emmanuelom napetosti ni bilo več zaznati.

Po pripovedovanju tistih, ki so bili na francosko-belgijskih srečanjih navzoči, imata največ zaslug za blaženje napetosti, ki bi lahko izbruhnile zaradi gospodarskih nestrinjanj, prav obe dami, ki sta skrbeli za dobro razpoloženje in se celo vmešali v debate, ko so se te približale »nevarnim« temam.

Bravo, dami!