Težko pričakovani otročiček

Zaradi imena dojenčka nastala prava vročica

Sonči Nered Čebašek
9. 11. 2018, 07.10
Deli članek:

Zdi se, da je dojenček, ki spomladi prihaja na angleški dvor, najbolj težko pričakovani otroček v kraljevi družini, kar jih je kdaj bilo.

Profimedia
Meghan in Harry.

O malem bitjecu, ki šele četrti mesec raste pod maminim srčkom, se ne ve še niti, ali bo deček ali deklica, a ugibanja o imenu prvorojenke oziroma prvorojenca vojvodinje in vojvode Sussekških polnijo vse britanske medije in so tudi glavna tema pogovorov Otočanov.

Odpoved

Ker sta se bodoča starša strinjala, da želita svojim otrokom zagotoviti čim bolj naravno in vsakdanje odraščanje, sta se tudi odrekla vsem plemiškim ugodnostim, ki bi jih lahko dobili njuni potomci. Kraljica Elizabeta II. je željo svojega vnuka in njegove soproge upoštevala, njuni otroci tako ne bodo niti prestolonasledniki niti ne bodo prejeli nazivov princi in princese, kot jih imajo otroci Harryjevega starejšega brata Williama. Sprva se je zato domnevalo, da sta si Harry in Meghan tako izborila vso svobodo pri izbiri imen za svoje otroke, a se je izkazalo, da še zdaleč ni tako. Od Harryja se namreč pričakuje, da se bo kot sin oziroma brat bodočega kralja pravila vseeno držal. Obstajajo pa še druge navade, ki jih bodoča starša ne smeta zaobiti.

Pravila

Sussekška bosta tako morala ob rojstvu otroka upoštevati navado, da se ime novorojenčka javnosti ne razkrije takoj, temveč šele ko je star nekaj dni, prej morata o tem obvestiti najprej kraljico, ki mora izbor potrditi, nato so na vrsti sorodniki – in šele po kakšnih treh dneh tudi ljudstvo.

Profimedia
Britanci menijo, da je bolj prav, da deklica dobi ime po babici Diani kot po prababici Elizabeti.

Prav ljudstvo pa je najverjetnejša imena, med katerimi bosta Harry in Meghan izbirala, že uvrstilo na seznam. Deček naj bi bil Artur, Albert ali Filip, deklica pa Diana, Viktorija ali Elizabeta.