Škandal

Bivši španski kralj vpleten pranje denarja?

J.P./STA
16. 7. 2018, 20.21
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 20.23
Deli članek:

Bivši španski kralj Juan Carlos se je znova znašel v soju žarometov. Njegova bivša ljubica namreč trdi, da je vpleten v pranje denarja. Pozivi k preiskavi se vrstijo, vpletla se je tudi obveščevalna služba.

Profimedia
Španska levičarska stranka Podemos je zahtevala preiskavo dejavnosti Juan Carlosa.

Škandal je izbruhnil, ko sta dve španski spletni strani objavili posnetke Corinne zu Sayn-Wittgenstein, na katerih trdi, da je Juan Carlos poskušal skriti nakazila denarja in uporabil njeno ime za nakup nepremičnin v Monaku in Maroku.

Nemška aristokratka, ki živi v Monte Carlu, je tudi dejala, da ji je Juan Carlos povedal, da je nakazal denar na račun bratranca Alvara d'Orlensa Bourbona v Švici.

Na posnetkih, ki so bili objavljeni minuli teden, je zatrdila, da je Juan Carlos prejel provizijo od pogodbe o hitri železnici s Savdsko Arabijo, pri čemer naj bi dejal, da potrebuje denar, da bi se ločil od kraljice Sofije in poročil z njo.

Strokovnjaki za špansko monarhijo so potrdili, da je na posnetkih dejansko glas Sayn-Wittgensteinove. Sama ni zanikala, da je glas njen, je pa v sporočilu za javnost obsodila umazano kampanjo.

Strokovnjakinja za monarhijo Pilar Urbano, ki je avtorica več knjig o španski kraljevi družini, je dejala, da je vsebina posnetkov tako obskurna in nejasna, da terja dodatna pojasnila, zato dvomi v kredibilnost trditev.

Za novinarko Ano Romero, ki je prav tako strokovnjakinja za monarhijo, so obtožbe še en problem, ki ga bo moral rešiti Juan Carlosov naslednik kralj Felipe.

Španska levičarska stranka Podemos je zahtevala preiskavo dejavnosti Juan Carlosa, ki je zdaj star 80 let.

Očrnjen ugled

Juan Carlos je odstopil leta 2014, dve leti po tistem, ko je šel na vrhuncu gospodarske krize v Španiji skupaj s Sayn-Wittgensteinovo v Bocvano na lov na slone. To so mu Španci zelo zamerili. Ugled monarhije je še dodatno okrnila njegova hčerka Cristina, ki je bila skupaj s soprogom obtožena korupcije.

Španska vlada pod vodstvom socialistov je pozvala k "umiritvi" in sporočila, da želi najprej slišati mnenje šefa obveščevalne službe Felixa Sanza Roldana. Sayn-Wittgensteinova sicer na posnetkih trdi, da ji je Sanz Roldan grozil.

Za nameček ženska na posnetkih govori z upokojenim šefom policije Josejem Manuelom Villarejom, proti kateremu poteka preiskava zaradi pranja denarja.