Nov dom

Kadar ustvarja, so košare za umazano perilo polne

Teja Pelko/Novice Svet24
26. 5. 2018, 08.00
Deli članek:

Pevka ManuElla je decembra lani s svojim življenjskim partnerjem, glasbenikom Marjanom Hvalo, spakirala kovčke in se preselila v Stockholm.

osebni arhiv
Pevka za svojo kondicijo skrbi z vsakodnevnim tekom v naravi, vsaj trikrat na teden pa se trudi obiskati fitnes.

Na tamkajšnje življenje se je medtem že zelo dobro navadila, le z vremenom nista najboljša »prijatelja«. 

»Nikakor se ne morem navaditi njihovega vremena, ki je popolnoma nepredvidljivo. Sicer mi je všeč, ko je poleti skoraj ves dan svetlo, a je potem toliko težje, ko je pozimi skoraj ves dan tema,« je razkrila ManuElla.

Za ManuEllo je Stockholm postal drugi dom, tako da ga zdaj za svojo srečo in uravnoteženost potrebuje že enako kot našo mediteransko klimo in svojo družino v Sloveniji.

V Stockholmu sta si pevka in Marjan dom ustvarila v večstanovanjski hiši tik ob gozdu, v katerem si tudi največkrat spočije možgane. Ti sicer ves čas delajo s polno paro. »Življenje na Švedskem se zelo razlikuje od našega tukaj, kar težko verjameš, če ne poskusiš. Tam so ljudje kolektivno veliko bolj sproščeni in zadovoljni, a hkrati veliko bolj poslovno obremenjeni, zelo delavni. V Stockholmu na primer čutim v zraku 'karierni duh', ko pa pridem v Slovenijo, se mi vse skupaj umiri, kot bi se na kratko spet ustavil čas … Prelepo je v Sloveniji, premalo se Slovenci tega kolektivno zavedamo,« opaža ManuElla, ki se v domovino vrača, kolikor je le mogoče, včasih tudi na dva ali tri mesece, saj zelo pogreša svojo mamo, zelo sta navezani druga na drugo, in najožje sorodnike.

osebni arhiv
ManuElla si je pred poldrugim letom dom ustvarila v Stockholmu. Tam ima zdaj že tudi zelo veliko prijateljev.

GLASBA

Na Švedskem njene dneve zapolnjuje glasba. »Moj urnik je odvisen od tega, kaj počnem v tistem obdobju. Kadar ustvarjam, sem večino časa v studiu. Takrat ima prednost ustvarjanje, tako da se vse dneve posvečam temu. In takrat so košare za umazano perilo po navadi polne, hrano pa si nosimo iz bližnjih restavracij. Spet drugič sem več na terenu – kadar imam na primer promocije novih skladb ali nastope, takrat se moram prilagajati urniku. Vse je odvisno od mene, večino časa si za zdaj še kreiram sama,« nam je opisala ManuElla.

USTVARJANJE

Pevka je nedavno izdala nov singel z naslovom The Sound. Pesem je delo ameriške avtorice Lauren Evans, ki je napisala že veliko uspešnic za svetovno znana imena (Kelly Rowland, Olly Murs, Camila ...), in priznanega švedskega producenta Mika Erikssona, lastnika Rockatown Music Group, ki je ManuEllo pod svoje okrilje vzel konec lanskega leta.

KULINARIKA

V prostem času pevka zelo rada obišče kakšno savno ali preprosto občuduje naravo in lepote Stockholma. Zelo rada tudi poprime za kuhalnico. »Če sva doma, po navadi vedno kuham, saj zelo rada jem tisto, kar pripravim sama. Že od nekdaj namreč pazim na prehrano, saj sem zelo občutljiva na to, kaj pojem. Čeprav imam zelo rada okus ogljikovih hidratov, jih skorajda ne jem. Tudi mesa pojem zelo malo, saj ga preprosto nimam najraje. Na Švedskem veliko pripravljam njihovo morsko hrano, a na svoj način, po svojem okusu. Po navadi so to riba lutfisk, losos, rakci …« nam je zaupala ManuElla. Če čas in prostor ne dopuščata, da bi si obrok pripravila sama, pa s partnerjem izbereta suši ali tajsko hrano. Na splošno imata rada švedsko kulinariko. »Švedi imajo zelo okusno hrano in veliko dajo na zdravo prehrano. Ogromno je morske hrane, kar je meni zelo všeč. Imajo pa tudi marsikaj – za nas – nenavadnega, to je na primer njihov slavni surströmming, posebno konzerviran slanik, ki po odprtju baje smrdi bolj, kot si lahko predstavljamo … Tega si zagotovo ne želim nikoli pokusiti,« v smehu pove zvezdnica.

JEZIK

Naučila se je že tudi nekaj švedščine. A kot pravi, ta ni tako preprosta, če se je ne lotiš resno. »Govorim nemško in angleško, tako da je veliko razumem, sicer pa Švedi govorijo tekoče angleško in se je zato njihovega jezika še težje naučiti. Sploh v glasbeni industriji, kjer povsod bolj ali manj prevladuje ta jezik. Najtežje so mi vse besede na 'skö', ki se izgovarjajo na čisto svoj način, ki zveni kot 'hue',« pojasnjuje ManuElla.

Stik s slovenščino sicer v Stockholmu poleg pogovora s fantom ohranja tudi v pogovorih z Majo Keuc, ki prav tako živi v švedski prestolnici. »Z Majo se zelo dobro razumeva. Sicer sva se poznali že prej, a naju je življenje v Stockholmu zagotovo še bolj povezalo. Postali sva zelo dobri prijateljici in radi se druživa, kadar imava čas. Vsaka po svoje se trudiva zase, a si vedno tudi med seboj nesebično pomagava,« nam je še povedala pevka.

Mare Vavpotič/M24
ManuElla v Stockholmu živi s partnerjem Marjanom Hvalo.